Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Dan Ștefan, Autonom Services: Piața de capital deja oferă oportunități de diversificare a finanțării. Ce oportunități apar la vreme de criză

Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză. Dan Ștefan, Autonom Services: Piața de capital deja oferă oportunități de diversificare a finanțării. Ce oportunități apar la vreme de criză
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 nov 2020

Unul din cei 2 fondatori ai companiei de mobilitate Autonom, care în urmă cu un an s-a finanțat cu obligațiuni pe care le-a adus la cota BVB, spune că a păstrat un contact constant cu finanțatorii încă de la debutul actualei crize și recomandă atenție pentru construirea structurilor de finanțare pe termen lung. În același timp, firmele ar trebui să mizeze mai puțin pe ajutor de la stat sau sprijin de la creditori și să-și încorporeze din câștiguri pentru îmbunătățirea părții de equity. „Nu cred că o să putem merge la nesfârșit cu capitaluri proprii negative.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O capitalizare bună a firmelor poate absoarbe unde de șoc precum cea care a venit în martie ș a fost precipitată de restricțiile drastice luate în contextul epidemiei de coronavirus. În acest sens bursa poate fi o sursă bună pentru consolidarea structurii de finanțare. Este ceea ce a observat și Dan Ștefan, Managing Partner la compania Autonom Services, lansată din Piatra-Neamț și care a devenit cel mai mare jucător al pieței de mobilitate.

„Din fericire, în ultimii ani s-a văzut că piața de capital nu este numai pentru companiile foarte, foarte mari”, a declarat acesta în cadrul videoconferinței Profit.ro - IMM-urile în criză. El a adus în discuție faptul că piața AeRO de la Bursa de Valori București a adunat aproximativ 20 de emisiuni de obligațiuni: „Este o echilibrare foarte bună a surselor de finanțare pe termen lung.”

Videoconferința, transmisă inclusiv de către postul de televiziune Profit TV, a fost organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank

Acționarii decid: Alro Slatina se împrumută cu 150 milioane de dolari, prelungire a unei facilități de credit accesată în premieră în 2015 CITEȘTE ȘI Acționarii decid: Alro Slatina se împrumută cu 150 milioane de dolari, prelungire a unei facilități de credit accesată în premieră în 2015

Cuvântul-cheie este „diversificare”, iar aceasta este bună pentru dispersia riscurilor. „Nu trebuie să depinzi nici doar de un anumit sector, nici doar de o bancă, chiar dacă ai o relație excelentă. E bine să vorbești cu mulți și în felul acesta să-ți reduci dependențele”, spune Ștefan, care a fondat firma împreună cu fratele său.

Autonom Services a plasat la sfârșitul anului trecut obligațiuni în valoare de 20 milioane de euro denominate în momeda unică europeană, cu un cupon de 4,45% pe an plătibil anual și care a avut investitor-ancoră, cu o alocare de 4,5 milioane euro Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Finanțarea nu este ceva de urgență: apare o criză și trebuie să rezolvăm acum. Finanțarea este un sport de anduranță, este o componentă esențială de zi cu zi a vieții unui antreprenor”, spune Ștefan care completează că antreprenorii trebuie să înțeleagă că de multe ori le lipsește limbajul pentru a obține încrederea creditorilor și de aceea este bine să apeleze la specialiști din industria financiară către care să delege atribuia obținerii finanțării. „Nu sunt atât de scumpi”, a mai spus reprezentantul Autonom.

CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas a lansat o nouă emisiune de obligațiuni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas a lansat o nouă emisiune de obligațiuni

În același timp, cel mai bun capital este cel al firmei, obținut din profituri care experiența arată că pentru companiile viabile nu dispar nici la vreme de criză. Autonom nu a plătit dividende și și-a consolidat structura de finanțare pentru noi investiții din surse proprii.

Realitatea românească este, însă, aceea că multe firme se finanțează de la furnizori șin sunt pe capitaluri negative. Este un lucru pe care îl văd nu numai băncile, dar semnalul de alarmă este tras și la BNR și la Fisc. „Nu cred că o să putem merge la nesfârșit cu capitaluri proprii negative”, spune Ștefan.

În acest sens, antreprenorii ar trebui să fie atenți la alocarea resurselor proprii și să se axeze în principal către zonele care aduc profit. Este element-cheie ca antreprenori să consolideze relația de încredere cu creditorii și ar trebui să se gândească de 10 ori înainte de a spune că bagă firma în insolvență. „Nu! Dacă vrei să faci business, trebuie să fii în primele opțiuni”, spune fondatorul firmei care concentrează cel mai mare parc de mașini din România.

El a povestit în conferința Profit.ro și ce a făcut el de la declanșarea crizei coronavirus. „Trebuie să îți ții promisiunile. Noi asta am făcut încă din prima lună: am trimis o scrisoare către toți finanțatorii noștri, arătând exact poziția, ce măsuri luăm, care sunt planurile, care sunt scenariile. Nu le-am cerut nimic; am vrut să le arătăm. Și asta am făcut de atunci. Lună de lună comunicăm cu ei, ne întâlnim, discutăm cu specialiștii de risc din bănci, le trimitem diverse rapoarte...”

Profitul net al BRD la 9 luni s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Profitul net al BRD la 9 luni s-a prăbușit

În același timp, Autonom se gândește și la oportunitățile deschise de această criză care i-a prin mai bine pregătiți decât cea care a debutat în anul 2008. Ștefan vorbește despre „4C”: cerere, costuri, capital, curaj. Astfel, cererea rămâne acolo și trebuie atacată, costurile sunt mai mici ceea ce reprezintă ceva benefic, capitalul se restrânge, dar cei care au acces la el își creează avantaj competitiv față de cei cu probleme de finanțare, iar curajul este important pentru că etapa post-criză oferă oportunități în care alții sunt refractari să facă investiții.

Dan Ștefan nu așteaptă ceva neapărat de la stat și este chiar puțin sceptic: „Promisiunile costă puțin.” Deși există avansate scheme de ajutor și de stimulare, antreprenorii ar trebu să se concentreze pe ce pot obține din piața liberă. „Perspectiva antreprenorului în general nu trebuie să fie prea mult a sta să aștepte ajutor din altă parte pentru că e greu să depinzi de altcineva. Dependențele nu sunt bune în business și te duc într-o zonă ușor de inacțiune, de victimă, în care tu stai să te ajute altcineva”, a conchis reprezentantul Autonom.

viewscnt
Afla mai multe despre
autonom services
bursa
bvb
obligatiuni
dan stefan