Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor

Viorel Ștefan către investitori: Lăsați-mă să fiu brokerul vostru. Vă invit cu sinceritate și căldură, investiți în România. Nimic de salarii și pensii în dauna investițiilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 sep 2018

Vicepremierul Viorel Ștefan a prezentat România, la o conferință cu investitori străini și români, ca fiind o destinație pentru investiții stabilă și încă subevaluată. Ministrul a punctat mai multe aspecte, cum ar fi creșterea economică solidă, îndatorarea scăzută a țării și planurile de investiții ale Guvernului, dar nu a menționat faptul că Guvernul a sacrificat în ultimii ani investițiile pentru alte cheltuieli, cum sunt salariile din sectorul public și pensiile, în timp ce deficitul bugetar se situează aproape de maximul permis în UE, de 3%, iar dobânzile cerute de investitori, în mare parte străini, când împrumută statul român sunt cele mai mari din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Dați-mi voie să mă transform pentru foarte puține minute în brokerul dumneavoastră și să vă ofer cea mai bună recomandare pentru o investiție pe termen lung – investiți în România. În opinia mea, România ca destinație de investiții este în prezent subevaluată de către piețele financiare, dar prezintă date fundamentale pozitive, solide, cu perspective de îmbunătățire”, a declarat Viorel Ștefan la conferința Fondul Proprietatea Investor Days.

La eveniment participă investitori de pe piața locală, dar și investitori importanți din afara țării, mai ales din sectorul financiar.

Potrivit vicepremierului, situația din România este în prezent mai bună decât reflectă ratingul atribuit de agențiile de evaluare financiară. Două dintre marile agenții de rating au confirmat recent calificativul de țară al României.

Printre argumentele menționate, vicepremierul a menționat îndatorarea de circa 35% din PIB, redusă față de media UE, dar și rata rapidă de creștere economică, cu perspective ca aceasta să rămână la un nivel ridicat.

De asemenea, serviciul datoriei publice se situează la mai puțin de 5% din veniturile bugetare, un nivel ușor de susținut, a menționat Viorel Ștefan.

La planuri de investiții, vicepremierul a menționat planurile Guvernului privind parteneriatul public-privat și Fondul Suveran de Investiții, aflat de mai mult timp în pregătire.

Reprezentantul Guvernului nu a menționat, însă, nivelul ridicat al deficitului bugetar sau faptul că instituțiile internaționale, în general, au prognoze de creștere economică mai pesimiste decât rata de 5,5% pe care Guvernul își bazează bugetul și ținta de deficit bugetar de aproape 3% pentru acest an.  Deficitul bugetar s-a situat la aproape 3% și anul trecut.

Opinia investitorilor din sectorul financiar referitoare la eficiența guvernării din România este evidentă din evoluția costurilor de împrumut ale statului. România a ajuns să se împrumute mai scump comparativ cu alte țări din regiune, printre care și țări care nu sunt membre UE, ca Serbia.

După cum a scris Profit.ro în luna iulie, investitorii cer randamente tot mai ridicate pentru a împrumuta statul român. Dobânzile la împrumuturile de până la 1 an au crescut de 3-6 ori în ultimele 12 luni, ca urmare a creșterii accelerate a inflației. Datoria pe termen lung este de asemenea mult mai scump de finanțat, în condițiile în care România s-a detașat în Top-ul țărilor din Europa Centrală și de Est plătind cele mai ridicate dobânzi. Datoria pe 5 și 10 ani poartă randamente mai mari chiar și decât cele ale Serbiei, țară mai îndatorată decât România, poziționată de agențiile de rating în categoria junk, dar cu o evoluție macroeconomică mai bună în ultima perioadă.

„Trăgând linie, România pare a fi o destinație de investiții foarte atrăgătoare. Creșterea economică este consistentă, iar perspectivele creșterii sunt robuste. Gradul de îndatorare este relativ scăzut, iar serviciul datoriei se situează la un nivel confortabil. Moneda este stabilă, ca efect al condițiilor economice pozitive. În același timp, Guvernul este pe punctul de a lansa investiții cu potențial multiplicator mare,  destinate să reducă deficitul de infrastructură prin instrumente care la rândul lor au efect multiplicator. Investitorii care sunt familiarizați cu realitățile românești au sesizat deja  că este un moment bun pentru investiții în România, așa se explică trendul investițiilor străine directe”, a spus Ștefan. 

viewscnt
Afla mai multe despre
viorel stefan
economie
fondul proprietatea
investitori