Zi de corecții pe bursa românească. Volumele cad subit

Zi de corecții pe bursa românească. Volumele cad subit

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 dec 2018

După avansul consistent din ultimele sesiuni, indicii principali de la BVB au pierdut aproximativ 0,4%, pe fondul unei lichidități în scădere. Tranzacțiile cu acțiuni au fost doar cu puțin peste 17 milioane lei, un sfert din activitatea sporită de luni și joia trecută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Investitorii activi la Bursa de Valori București au reușit la acest început de decembrie să împingă cotațiile pe noi maxime locale, în continuarea mișcării ascendente începute din iulie. Volumele sporite au dat credibilitate mișcării, însă din nou este vânt din față din piețele financiare internaționale. Ziua de astăzi a fost marcată de aversiune la risc.

În Europa, indicele WIG20 de la Varșovia a făcut excepție cu un avans de 0,41%, însă în rest închiderile au fost pe linie negative pentru indici continentali și regionali: -1,22% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,44% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,67% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,41% pentru indicele PX de la Praga.

Fondul Proprietatea a atacat la tribunal noi contracte intragrup ale Engie România, înainte de AGA la care a fost respinsă propunerea sa de listare la bursă a companiei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a atacat la tribunal noi contracte intragrup ale Engie România, înainte de AGA la care a fost respinsă propunerea sa de listare la bursă a companiei

La București, tendința a fost atenuată. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,41%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,42%, până la nivelul de 8.749,59 de puncte. Din punct de vedere tehnic, sesiunea de astăzi are o semnificație modestă, fiind una de corecție. Trendul rămâne intact, impulsul ascendent fiind susținut de dispunerea în „evantai” a medilor mobile de viteză în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi de corecții pe bursa românească. Volumele cad subit

Prețul plătit pentru împiedicarea unei corecții mai abrupte a fost la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 17,04 milioane lei (3,66 milioane euro), cu 57,39% sub valoarea medie zilnică de tranzacționare de 39,99 milioane lei (8,57 milioane euro), la un sfert față de reperele volumelor de joia trecută și luni și abia a 7-a parte din activitatea sporită de acum o săptămână.

Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile CITEȘTE ȘI Preocupare pe bursă pentru evitarea suprapunerilor raportărilor financiare trimestriale. În prezent, acestea sunt concentrate în proporție covârșitoare în 2 zile

Într-o zi fără transferuri speciale din piața deal, doar 6 emitenți au depășit nivelul de 1 milion de lei. Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 4,73 milioane lei, s-au aflat titlurile SIF Oltenia (SIF5) care s-au corectat cu 1,18%, până la prețul de 2,0950 lei/acțiune.

Acestea au fost urmate îndeaproape tot de un emitent din componența indicelui financiar BET-FI, care au coborât cu 1,00%, până la nivelul de 36.576,56 de puncte, respectiv Fondul Proprietatea (FP), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 0,9540 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 2,78 milioane lei.

Deprecieri peste media pieței pe acțiunile din domeniul energiei și utilităților

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,25 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au suferit un declin de 1,38%, până la prețul de 35,80 lei/acțiune. O depreciere încă și mai puternică, de 1,74%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune, s-au aflat titlurile Electrica (EL) care au adunat volume echivalente cu 1,53 milioane lei.

Acesta este contextul în care indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 0,87%. Tot din structura sa, titlurile Transgaz (TGN) au alunecat cu 0,14%, până la prețul de 354,00 lei/acțiune. Emitentul a notificat astăzi piața că fondurile de pensii administrate NN au ajuns la dețineri cumulate reprezentând 5,26% din acțiunile transportatorului de gaze naturale, față de nivelul de 4,98% din capitalul social prin în raportarea anterioară.

Tranzacții mai mici pe acțiunile bancareși un transfer de titluri de stat

Acțiunile bancare au avut o lichiditate sub media obișnuită de la BVB. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,20%, până la prețul de 2,4500 lei/acțiune, pe transferuri de 1,62 milioane lei. Listat secundar la București, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS) au pierdut 0,93%, pe tranzacții de aproape 493.000 de lei.

Schimburi doar marginal sub 355.000 de lei s-au realizat pe emisiunea de titluri de stat a Ministerului Finanțelor Publice cu scadența la 5 ani, având simbol de tranzacționare B1904A. Titlurile se tranzacționează subunitar, ceea ce înseamnă că poartă un randament superior dobânzii inițiale de 2,50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
electrica
sif oltenia
transgaz