Zi „verde” la BVB, cu maximele locale amenințate și revenire consistentă a acțiunilor Sphera

Zi „verde” la BVB, cu maximele locale amenințate și revenire consistentă a acțiunilor Sphera
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mar 2018

Indicele principal de la Bursa de Valori București a câștigat o treime de procent pe fondul unor volume sporite asigurate în principal de 2 emitenți, Fondul Proprietatea și Sphera Franchise Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu pași mici, dar siguri. Așa atacă investitori de la Bursa de Valori București maximele locale, atinse în luna ianuarie. Este o manieră asupra căreia atrăgea atenția încă de la sfârșitul lunii trecute Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction. „Creșterile nu sunt mari, dar sunt zi de zi. Există consistență, ceea ce este important”, declara acesta pentru Profit.ro.

Așa a arătat și ședința de astăzi, cu un avans de 0,29% al indicelui compozit BET Plus și o apreciere de 0,34% a indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 8.471,65 de puncte, nivel deja cu numai 0,22% sub ultimul maxim de 8.490,52 puncte consemnat în ianuarie. Indicele evoluează susținut de mediile mobile care indică tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Zi „verde” la BVB, cu maximele locale amenințate și revenire consistentă a acțiunilor Sphera

Rulajul pieței de acțiuni s-a îmbunătățit, fiind de 54,22 milioane lei (11,64 milioane euro), asigurat în proporție de 58,28% de transferurile însumând 31,60 milioane lei realizate pe doar 2 emitenți.

Cel mai tranzacționat emitent a fost Fondul Proprietatea (FP), cu schimburi în valoare de 7,91 milioane lei în piața reglementată, unde cotația s-a corectat cu 0,11%, până la prețul de 0,9280 lei/acțiune, și o tranzacție specială în piața deal cu 13,5 milioane acțiuni, echivalentul a 12,51 milioane lei. În ansamblu a fost o zi slabă pentru acțiunile fondurilor de investiții închise al căror indice sectorial BET-FI a coborât cu 0,28%, până la nivelul de 41.827,29 puncte.

Purcari Wineries, cel mai mic interes pentru acțiuni dintre emitenții listați recent CITEȘTE ȘI Purcari Wineries, cel mai mic interes pentru acțiuni dintre emitenții listați recent

Pe primul loc în clasamentului transferurilor din piața reglementată, cu schimburi însumând 11,18 milioane lei, s-au aflat titlurile Sphera Franchise Group (SFG). Este a 2-a cea mai mare valoare de tranzacționare pe acest simbol, de la listarea în noiembrie a companiei care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell.

Sunt volume care s-au majorat în contextul unui ricoșeu puternic, de 6,48%, al acestor titluri care au suferit un picaj de 25% de la publicarea raportării anuale preliminare conform căreia profitul net a suferit un recul de 35,5%, la 31,43 milioane lei, de 48,73 milioane lei. Cotația a închis la nivelul de 31,20 lei/acțiune, cu 7,58% sub prețul de 29,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare și care fusese spart la începutul acestei luni.

Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016 CITEȘTE ȘI Miliardarul Paul Singer își reduce semnificativ expunerea pe Fondul Proprietatea după oferta de răscumpărare derulată de emitent. Grupul Elliott mai controlează doar 7,3% din titluri, o treime din vârful deținerii din 2016

Sectorul energetic a supraperformat ușor, cu un avans de 0,42% al indicelui BET-NG. Cel mai lichid emitent din componența sa, cu transferuri însumând 4,88 milioane lei, a fost Electrica (EL), ale cărui titluri au urcat cu 0,33%, până la prețul de 12,18 lei/acțiune. Compania a anunțat ieri că propune pentru AGA de bilanț distribuire 95% din profitul net de 256,97 milioane lei obținut anul trecut sub formă de dividende. Suma care va ajunge către acționari se ridică la 245,37 milioane lei, iar valoarea dividendului brut este de 0,7237 lei/acțiune. Calculat la nivel net și raportat la prețul de astăzi, randamentul dividendului este de 5,64%.

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,55%, până la prețul de 36,50 lei/acțiune, în zona maximelor ultimilor 2 ani și jumătate, pe volume echivalente cu 3,77 milioane lei. Prin contrast, titlurile concitadinei Trangaz (TGN) au suferit o corecție de 0,37%, până la prețul de 405,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,62 milioane lei. Nuclearelectrica (SNN) s-au apreciat cu 0,86%, până la prețul de 8,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,80 milioane lei.

Interesul s-a menținut semnificativ și pentru acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,20%, până la prețul de 2,4600 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,81 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a închis la prețul de 14,18 lei/acțiune, în creștere cu 1,29% peste referință, pe tranzacții de 3,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
electrica
romgaz
prime transaction
alin brendea
bvb
bursa
sphera franchise