Piața de leasing financiar crește susținută de vehicule. Finanțarea echipamentelor industriale, în declin

Piața de leasing financiar crește susținută de vehicule. Finanțarea echipamentelor industriale, în declin
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2015

Piața de leasing financiar din România a crescut în primul semestru al anului 2015 cu 16% față de aceeași perioada a anului 2014, ajungând la finanțări noi în valoare de 769 milioane euro, informează Asociația Societăților Financiare ALB România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Distribuția pe tipuri de active finanțate a fost următoarea: 77,5% (596 milioane euro) autoturisme și vehicule comerciale, 20% (154 milioane euro) echipamente, 2,5% (19 milioane euro) imobiliare.

La nivel de volume nou finanțate, vehiculele au înregistrat o creștere de 18% față de aceeași perioada a anului precendent. Din punctul de vedere al finanțării pe categorii de vehicule, ponderile au rămas la un nivel constant comparativ cu aceeași perioada a anului 2014, autoturismele reprezentând, încă, o pondere majoritară de 47% din totalul volumului nou finanțat în domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale ușoare, cu 10%, alte categorii de vehicule - 2%.

"Rezultatele primului semestru ne confirmă așteptările pentru o evoluție pozitivă a pieței de leasing în 2015, în cadrul unui climat favorabil creșterilor pe toate domeniile importante pentru economie. Piața auto a fost finanțată prin leasing financiar cu 600 de milioane de euro în primul semestru al acestui an, segmentul vehiculelor fiind în continuare principalul motor de creștere al industriei, susținut însă de un alt element foarte important, și anume creșterea notorietății leasingului în rândul companiilor, numărul IMM-urilor care au apelat la servicii de leasing financiar fiind în creștere anul acesta față de 2014", a declarat Felix Daniliuc, președintele ALB.

În comparație cu aceeași perioada a anului 2014, la finalul primului semestru al anului 2015 s-a înregistrat o creștere a finanțării sectorului construcțiilor (de la 14% la 22%), o tendință similară fiind consemnată și la finanțarea echipamentelor medicale (de la 5% la 10%) și la industria alimentară (de la 5% la 7%). Finanțarea echipamentelor agricole se menține la același nivel ridicat, reprezentând o pondere majoritară de 27% din finanțarea echipamentelor în leasing financiar.

Ponderea finanțării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului - scădere de la 6% la 3%, finanțarea tehnologiei în domeniul energiei - de la 7% la 3%, industria metalurgică - de la 7% la 6%.

Finanțarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă, iar sectorul imobiliar menține minimul istoric din 2013 și 2014, cu o pondere de 2,5% din total finanțări, fiind în concordanță cu contextul general al pieței imobiliare din România.

Clienții persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanțărilor, urmați de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanțare a achizițiilor necesare activității lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat are o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autorităților publice pentru acest model de finanțare a proiectelor de investiții la nivel național.

Durata de finanțare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (33%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) și 7-15 ani (2%), ultima perioadă fiind caracteristică finanțării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piață este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 81% din total, urmate de cele captive producătorilor - cu 15% și de companiile de leasing financiar independente - cu 4%.

ALB reprezintă 86% din piața de leasing financiar din România. ALB este membră a Federației Europene a Asociațiilor Societăților de Leasing - Leaseurope și coordonează Grupul de lucru CEE al Leaseurope.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
leasing financiar
alb romania
finantare