Raiffeisen Bank International fuzionează cu compania mamă Raiffeisen Zentralbank, pentru îmbunătățirea capitalului

Raiffeisen Bank International fuzionează cu compania mamă Raiffeisen Zentralbank, pentru îmbunătățirea capitalului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2016

Raiffeisen Bank International (RBI) și compania sa mamă, nelistată, Raiffeisen Zentralbank (RZB) vor fuziona, scopul principal al măsurii fiind îmbunătățirea rezervelor de capital ale RZB, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Doar banca italiană Monte dei Paschi di Siena și Allied Irish Banks au obținut rezultate mai slabe decât cele două bănci combinate Raiffeisen în testele de stres aplicate de Banca Centrală Europeană (BCE) unor 51 de instituții financiare mari din Europa, ale căror rezultate au fost publicate în liuna iulie, ceea ce a sporit presiunile ale grupului Raiffeisen, scrie News.ro.

”Consiliile de administrație și de supraveghere ale RZB și RBI au aprobat, în principiu, decizia de fuziune”, se arată într-un comunicat al RBI.

Potrivit planului care trebuie să primească aprobarea finală a acționarilor în ianuarie, compania mamă RZB se va uni cu RBI, ale cărei operațiuni sunt concentrate în Europa Centrală și de Est, iar acționarii RZB vor primi în schimb acțiuni RBI.

RBI va emite noi acțiuni cu care va face plata, astfel încât volumul titlurilor aflate în circulație va crește cu 10%-13%, ceea ce înseamnă că participațiile acționarilor actuali vor fi diluate.

Banca rezultată prin fuziune va avea listate 34,6%-35,7% din acțiuni, față de nivelul actual de 39,2%.

FMI: Băncile europene au nevoie urgentă de eliminarea creditelor neperformante CITEȘTE ȘI FMI: Băncile europene au nevoie urgentă de eliminarea creditelor neperformante

Planul este în mare parte răspunsul la presiunile autorităților europene de reglementare ca RZB să își mărească rezervele de capital și să își simplifice structura complexă.

RZB și RBI au anunțat în luna mai că analizează o fuziune, iar RZB a informat ulterior că intenționează să vândă acțiuni ale asigurătorului Uniqa, tot pentru creșterea capitalului.

RZB are în proprietate o participație de circa 61% la RBI. RZB este deținută la rândul ei de rețeaua de bănci Landesbanken a grupului Raiffeisen, la care sunt proprietari 1,7 milioane de austrieci prin intermediul unor uniuni locale de credit. Acestea formează cea mai extinsă rețea bancară din Austria.

RBI deținea în România active totale de 7,02 miliarde de euro la sfârșitul primului semestru, în urcare cu 5,1% față de intervalul similar din 2015, însă sub nivelul de 7,23 miliarde euro de la sfârșitul anului trecut. Profitul net al RBI în România a scăzut în primul semestru cu 26,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 38 de milioane de euro, ca urmare a declinului veniturilor operaționale și cheltuielilor mai mari.

RBI avea în România, la finele lunii iunie, o rețea de 505 unități, cu 10 sucursale mai puține față de perioada similară a anului trecut, iar numărul angajaților a scăzut cu 0,7% la 5.397 de persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
raiffeisen zentralbank