Raport Unicredit Bank: Brexit-ul ar afecta România mai puțin decât statele din regiune, cu o depreciere temporară a leului de 5%

Raport Unicredit Bank: Brexit-ul ar afecta România mai puțin decât statele din regiune, cu o depreciere temporară a leului de 5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

România va rezista la șocuri mai bine decât majoritatea celorlalte țări din Europa Centrală și de Est (ECE), în cazul Brexit-ului, aversiunea la risc a investitorilor pe termen scurt urmând să înregistreze o deteriorare maximă de 5%, corelată cu o depreciere temporară a leului cu 5%, însă pe termen mediu impactul va consta într-o reducere a PIB-ului cu circa 0,5 puncte procentuale, arată un raport al Unicredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Economiștii băncii explică efectele reduse asupra României pe termen scurt, prin faptul că expunerea investitorilor străini este redusă, doar 18% din obligațiunile emise pe piața locală fiind detinute de aceștia după primul trimestru. Majoritatea sunt investitori din UE, iar fluxurile de capital de această proveniență vor fi probabil mai stabile decât cele din alte regiuni, scrie News.ro.

În plus, datoria publică a României, de 38,1% din PIB la 31 martie, este redusă comparativ cu celelalte țări din regiune.

“În al treilea rând, diferenta de randament față de titlurile de stat ale Germaniei este mai mică pentru maturități reduse decât cel al obligațiunilor din Ungaria și Polonia deoarece România a beneficiat pe parcursul ultimelor șase luni de o percepție îmbunătățită pe fondul disciplinei fiscale și eforturilor de combatere a corupției, care au fost în contrast puternic cu evoluțiile din celelalte două țări”, comentează economiștii UniCredit.

Aceștia estimează că volatilitatea de pe piețele financiare și creșterea randamentelor pentru maturitățile ridicate poate constitui un punct de intrare atractiv pentru investitorii straini. În consecință, presiunea de creștere asupra randamentelor obligațiunilor românești ar putea fi limitată.

Burcea, Paralela 45: Federația Română de Fotbal nu a vrut turiști români la meciuri CITEȘTE ȘI Burcea, Paralela 45: Federația Română de Fotbal nu a vrut turiști români la meciuri

Pe cursul de schimb, impactul ar putea fi mai redus decât pentru celelalte monede din ECE, având în vedere că leul a fost o monedă foarte stabilă în regiune din 2012.

“Nivelul redus al deficitului de cont curent din România și preferința Băncii Centrale pentru stabilitate ar trebui să reducă durata episoadelor de volatilitate. În acest context, ne-am aștepta la o depreciere temporară a leului de cel mult 5%”, apreciază economiștii UniCredit.

Pe termen mediu, ieșirea Marii Britanii din UE ar afecta România prin comerț, cu un impact direct redus, însă cel indirect asupra exporturilor românești ar putea fi semnificativ, întrucât Marea Britanie importă 54% din bunurile sale din UE.

Totuși, analiștii UniCredit apreciază că Uniunea Europeană va fi în măsură să-și diversifice piețele de export pentru a minimiza impactul asupra relațiilor comerciale, având în vedere perioada prelungită în decursul căreia Marea Britanie va rămâne în UE, chiar și în cazul unui vot pentru Brexit.

Un alt efect asupra României vizează migrația populației, însă românii reprezintă doar 1,1% din imigranții din Marea Britanie, fiind a 32-a țară după numărul imigranților din Regatul Unit.

Mai mult decât atât, afluxul de emigranți din România a fost mai cel mai puternic între 2010 și 2015.

“Perioada relativ scurtă de permanență a acestora (comparativ cu emigranții români care au plecat în Germania în anii ’90) face ca legăturile culturale cu Marea Britanie să fie relativ noi, ceea ce ar putea crește probabilitate de întoarcere în cazult în care piața forței de muncă din Marea Britanie se va deteriora brusc”, mai spun economiștii.

De asemenea, banii trimiși de cei care muncesc în Marea Britanie rudelor din România sunt la un nivel relativ scăzut, de circa 100 milioane de dolari anul trecut, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale, reprezentând doar 3% din totalul intrărilor din remitențe ale României.

Un alt impact, poate cel mai mare pe termen mediu, este asupra fondurilor europene, UniCredit estimând că țările cu o performanță slabă în absorbția de fonduri, în special România, vor avea de suferit cel mai mult.

“Punctul nostru de vedere se bazează pe faptul că sistemul va favoriza primele cereri de finanțare, iar țările mai agile vor accelera absorbția fondurilor UE. Între timp, țările cu o absorbție redusă precum România ar rămâne cu un volum scăzut de fonduri disponibile pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul actualei perioade bugetare”, au conchis economiștii.

Cetățenii din Marea Britanie sunt așteptați la vot joi, 23 iunie, pentru a-și exprima opțiunea pro sau contra ieșirii din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
brexit