Reacția BNR după declarațiile premierului Mihai Tudose: Să înțelegem că ne recomandă să creștem dobânda de intervenție?

Reacția BNR după declarațiile premierului Mihai Tudose: Să înțelegem că ne recomandă să creștem dobânda de intervenție?
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2017

Banca Națională a României (BNR) își îndeplinește mandatul cu toată responsabilitatea, iar Consiliul de Administrație al instituției l-ar putea invita pe prim-ministrul Mihai Tudose la o discuție, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Până acum eram acuzați că intervenim prea mult în piață, că afectăm rezerva. Acum domnul prim-ministru spune că nu facem destul. Să înțelegem prin aceasta că ne recomandă să creștem dobânda de intervenție, că acela este instrumentul pe care îl avem la dispoziție, pentru a răspunde unei deprecieri de 1%? Deja dobânzile sunt în creștere....Nu am încă o poziție oficială a Consiliului de Administrație al BNR dar cred că îl va invita pe domnul prim-ministru la o întâlnire să ne lămurim dacă asta așteaptă de la BNR. Vă asigur că BNR își îndeplinește mandatul cu toată responsabilitatea", a spus Dan Suciu pentru Agerpres.

Premierul Mihai Tudose a susținut, joi seară, că Banca Națională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, afirmând că BNR ar fi trebuit să intervină și nu a făcut-o. El a mai spus că va trebui să aibă o discuție "foarte serioasă și foarte așezată" cu Banca Națională.

Prețul electricității a crescut cu 38% față de vinerea trecută. Turbinele eoliene nu mai produc, ci consumă energie CITEȘTE ȘI Prețul electricității a crescut cu 38% față de vinerea trecută. Turbinele eoliene nu mai produc, ci consumă energie

"Am o parte din explicație, altă parte vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină, nu a făcut-o", a declarat premierul, întrebat despre deprecierea leului. El a acuzat că în luna aprilie BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din țară".

"Au avut lei, au schimbat în euro, ca sa îi scoată din țară BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro (...) Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred ca va trebui să avem o discuție foarte așezată și serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale, fără să intervenim, ca guvern”, a declarat premierul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dan suciu
mihai tudose