România a rămas pe excedent de cont curent după primele două luni din 2017, cu un surplus de 204 milioane euro

România a rămas pe excedent de cont curent după primele două luni din 2017, cu un surplus de 204 milioane euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2017

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat după primele două luni din acest an un excedent de 204 milioane euro, comparativ cu un deficit în aceeași perioadă din 2016, în special ca urmare a trecerii pe plus a balanței veniturilor primare, în care intră dividendele repatriate de firmele străine, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate joi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După primele două luni din 2016, contul curent a înregistrat un deficit de 139 milioane euro, arată datele revizuite ale BNR.

Totuși, față de ianuarie, când excedentul contului curent a fost de 416 milioane euro, balanța s-a deteriorat în februarie, scrie News.ro.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.

Statisticile oficiale publicate săptămâna aceasta arată că deficitul comercial (FOB/CIF) a fost în primele două luni de 1,26 miliarde euro, mai mare cu 27% față de aceeași perioadă din 2016.
Ca urmare, balanța bunurilor, care intră în contul curent al balanței de plăți, și-a accelerat deteriorarea în primele două luni ale acestui an.

Astfel, deficitul comercial din componența contului curent (calculat FOF/FOB) a crescut cu 25% în primele două luni, până la 1,23 miliarde euro, față de aceeași perioadă din 2016. Diferența între datele FOB/CIF și FOB/FOB  este în principal costul transportului.

Dragnea îl acuză pe Negrițoiu că a pregătit scandalul naționalizării pensiilor private și anunță începerea procedurilor de demitere a conducerii ASF: Și NN Pensii va fi chemată la Parlament, nu suntem colonie olandeză. EXCLUSIV Reacția lui Negrițoiu CITEȘTE ȘI Dragnea îl acuză pe Negrițoiu că a pregătit scandalul naționalizării pensiilor private și anunță începerea procedurilor de demitere a conducerii ASF: Și NN Pensii va fi chemată la Parlament, nu suntem colonie olandeză. EXCLUSIV Reacția lui Negrițoiu

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini și cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un excedent de 251 milioane euro în perioada ianuarie-februarie 2017, față de un deficit de 475 milioane euro în aceeași perioadă din 2016.

În schimb, balanța serviciilor și-a redus excedentul cu 7,5%, la 1,12 miliarde euro în primele două luni.

Balanța veniturilor secundare, în care intră și fondurile europene încasate de România, a ajuns în primele două luni la un excedent de 66 milioane euro, cu 43% mai mic decât în ianuarie-februarie 2016.

În 2016, România a înregistrat o creștere de peste două ori (+112%) a deficitului de cont curent față de anul precedent, până la 4,1 miliarde euro, în special ca urmare a adâncirii dezechilibrului comercial și a creșterii puternice a dividendelor repatriate de firmele străine.

În 2015, deficitul contului curent a fost de 1,94 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
excedent de cont curent
bnr