Rusia și-a lichidat majoritatea deținerilor de titluri ale Trezoreriei SUA, pe fondul amplificării riscurilor legate de războaiele comerciale

Rusia și-a lichidat majoritatea deținerilor de titluri ale Trezoreriei SUA, pe fondul amplificării riscurilor legate de războaiele comerciale
scris 19 iul 2018

Rusia și-a lichidat aproape în totalitate deținerile de titluri ale Trezoreriei SUA, care au scăzut de la 96 de miliarde de dolari în martie la numai 9 miliarde de dolari în luna mai, pe fondul războaielor comerciale declanșate în aprilie la nivel mondial, relatează zerohedge.com.

Datele oficiale arată că bănci centrale și alte instituții din întreaga lume au vândut cele mai multe titluri de Trezorerie americane după ianuarie 2016, respectiv 48,3 miliarde de dolari, probabil din cauza îngrijorării că alții vor vinde mai întâi, amplificând creșterea randamentelor, scrie News.ro.

Vânzările au continuat în luna mai, când au fost vândute titluri de 24 de milairde de dolari, iar randamentele au atins 3,11%, cel mai ridicat nivel din 2018.

Vânzările de titluri de Trezorerie americane nu au fost o surpriză, luând în considerare creșterea puternică a randamentelor în aprilie și mai, dar întrebarea era cine a vândut agresiv.

Contrar unor zvonuri, vânzările nu au venit din partea Beijingului, pentru că după ce a vândut titluri de 6 miliarde de dolari în aprilie, China a cumpărat apoi titluri în valoare de 1,2 miliarde de dolari în luna mai.

FOTO Prima imagine de presă cu Galaxy Note 9 apare înainte de lansarea oficială CITEȘTE ȘI FOTO Prima imagine de presă cu Galaxy Note 9 apare înainte de lansarea oficială

Japonia a vândut la rândul ei în aprilie titluri ale Trezoreriei americane de 12 miliarde de dolari, dar a recuperat în mai, când a cumpărat obligațiuni de acest tip de 17,5 miliarde de dolari, ajungând la o deținere de 1.048,8 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că în ultimele două luni a ajuns cumpărător net de titluri ale Trezoreriei americane.

Între timp, al treilea cel mai important deținător, fondurile de hedging, respectiv Insulele Cayman, a cumpărat titluri de Trezorerie pentru a doua lună consecutiv, adăugând alte 5 miliarde de dolari.

În luna aprilie explicația a fost simplă: Vladimir Putin a lichidat jumătate din deținerile de titluri ale Trezoreriei americane, care s-au redus cu 47,4 miliarde de dolari, la 48,7 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2008, de la 96 de miliarde de dolari în luna martie.

În timp ce președintele american Donald Trump a continuat să vorbească despre mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, Putin nu s-a oprit, iar în luna mai a continuat să lichideze deținerile de titluri ale guvernului american, care au coborât cu alte 40 de miliarde de dolari, respectiv cu  82%, de la 48,7 miliarde de dolari la doar 9 miliarde de dolari în luna mai.

Se pare că Putin a vorbit serios atunci când a avertizat că va diversifica rezervele de stat ale Rusiei, în afara titlurilor Trezoreriei americane.

Iar această lichidare a portofoliului de titluri de Trezorerie pare motivată politic. Cu alte cuvinte, în numai două luni, Rusia a vândut obligațiuni de acest tip în valoare de 81 de miliarde de dolari, lichidare responsabilă pentru cea mai mare parte, dacă nu toată creșterea randamentelor obligațiunilor guvernulu iamerican din perioada respectivă.

Pentru că ce s-a întâmplat în timp ce Rusia și-a lichidat 85% din deținerile de titluri ale Trezoreriei în două luni? Randamentele titlurilor pe termen de 10 ani au crescut de la 2,7% la începutul lui aprilie la 3,11% în luna mai, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani.

În momentul respectiv, randamentele au scăzut din nou, traderii fiind îngrijorați de escaladarea războiului comercial dintre Trump și China și s-au grăbit să investească în plasamente sigure, deflaționiste.

În contextul în care China tranzacționează contracte futures pentru petrol denominate în yuani, al avertismentelor de declanșare a unor războaie comerciale și al unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, zerohedge.com se întreabă dacă vânzările de titluri ale Trezoreriei americane efectuate de Rusia nu sunt doar o repetiție coordonată cu atenție împreună cu Beijingul, pentru a testa ce s-ar întâmpla dacă China va începe să își lichideze propriile dețineri de titluri ale guvernului SUA.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
rusia
trezorerie sua