Șeful fondului Blackstone: Zona euro riscă să intre într-o stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia

Șeful fondului Blackstone: Zona euro riscă să intre într-o stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2019

Zona euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia pe parcursul mai multor decenii, dacă guvernele nu vor oferi măsuri de stimulare fiscală, a avertizat directorul general al fondului de investiții Blackstone, Stephen Schwarzman, la CNBC.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Vorbind luni la emisiunea ”Squawk Box Europe” de la televiziunea CNBC,  Schwarzman a susținut criticile venite din partea unor directori de bănci mari, cele mai recente exprimate de directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, referitoare la dobânzile negative, scrie News.ro.

Oudea a declarat pentru Financial Times că programul de achiziții de obligațiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) va susține instituțiile financiare care au probleme, dar va împiedica în același timp consolidarea din sectorul bancar european.

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participații CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participații

BCE a decis recent lansarea unui program substanțial de relaxare cantitativă prin achiziții de obligațiuni și reducerea dobânzii de referință cu 0,1 puncte procentuale, la -0,5%, un nou minim record.

Schwarzman a afirmat la CNBC că dobânzile negative din Europa fac tot mai dificil pentru instituțiile financiare, cum ar fi companiile de asigurări și cele de depozite, să realizeze câștiguri.

Într-o încercare a de atenua o parte din presiunea generată de dobânzile negative asupra bilanțurilor băncilor, BCE a introdus un sistem în două viteze, o măsură incurajată de bănci europene mari.

“Motivul important este că instituțiile resepctive nu câștigă bani, nu își pot mări capitalul. Dacă nu își pot mări capitalul, atunci nu pot acorda mai multe împrumuturi oamenilor și companiilor. Dacă nu poți acorda împrumuturi, nu se dezvoltă economia. Este nevoie de creșterea creditării pentru a crește economia ”, a spus șeful Blackstone.

Schwarzman a sugerat că în Europa dobânzile negative par să fie considerare un panaceu, dar a argumentat că economia zonei euro ajunge într-un punct în care măsurile de stimulare sunt necesare, în special în Germania.

”Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Parctic nu s-a dezvoltat, a înghețat. Acest lucru se poate întâmpla, nu este un lucru bun nici pentru oameni. Uneori trăim într-o lume în care toate alternativele sunt proaste și cred că vedem acest lucru acum”, a spus acesta.

FT: HSBC, cea mai mare bancă europeană, vrea să desființeze circa 10.000 de locuri de muncă CITEȘTE ȘI FT: HSBC, cea mai mare bancă europeană, vrea să desființeze circa 10.000 de locuri de muncă

În ultimele luni au fost recunoscute pe scară largă comparațiile dintre actualul climat economic din Europa și Japonia. Așa-numita ”japonizare” din zona euro se referă la posibilitatea repetării ”deceniilor pierdute” din Japonia, sub forma creșterii scăzute și a unei ușoare deflații.

”Japonia a experimentat diferite forme de relaxare cantitativă, dobânzi zero și dobânzi negative, începând din 1982, dar fără prea multe dovezi că au avut efect în economie”, a spus un analist al VTB Capital, Neil McKinnon, într-o notă publicată după anunțul BCE referitor la noul pachet de stimulare.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
economie
blackstone
stephen schwarzman