Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflației”

Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflației”
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2022

Statele Unite se confruntă cu ”un nivel inacceptabil al inflației” și este nevoie de o poziție bugetară adecvată pentru a ajuta la atenuarea presiunilor inflaționiste fără a submina economia, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, senatorilor americani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La o audiere în Comisia de Finanțe a Senatului, Yellen a respins afirmațiile republicanilor conform cărora cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani a fost cauzată de legislația privind cheltuielile pentru Covid-19 a președintelui democrat Joe Biden, de anul trecut, în valoare de 1.900 miliarde de dolari, scrie News.ro

EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Muncii face calcule pentru o majorare cu până la 10% a pensiilor

”Observăm o inflație ridicată în aproape toate țările dezvoltate din întreaga lume. Și au politici fiscale foarte diferite. Deci nu se poate întâmpla ca cea mai mare parte a inflației pe care o întâmpinăm să reflecte impactul ARP”, a spus Yellen.

Aceasta a spus că a văzut că cea mai mare parte a inflației este cauzată de neconcordanțe între cerere și ofertă, inclusiv cererea excesivă de bunuri față de servicii în timpul pandemiei și întreruperile severe ale lanțului de aprovizionare.

Prețurile ridicate ale energiei și alimentelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia au dus, de asemenea, la intensificarea inflației, a spus șefa Trezoreriei.

Ea a insistat că abordarea inflației este prioritatea principală a lui Biden și a spus că elementele legislației sociale și climatice propuse de președinte ar putea ajuta la reducerea costurilor pentru americani, inclusiv pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă și inițiativele de energie curată.

”Ne confruntăm în prezent cu dificultăți macroeconomice, inclusiv cu niveluri inacceptabile de inflație, precum și cu factorii contrari asociați cu perturbările cauzate de efectul pandemiei asupra lanțurilor de aprovizionare și cu efectele perturbărilor din partea ofertei pe piețele petroliere și alimentare, ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina”, a spus Yellen în remarci pregătite.

Yellen a fost criticată de republicani după ce a recunoscut că ”a greșit” anul trecut, când a estimat că inflația va fi tranzitorie și va scădea rapid.

Ea se va confrunta, miercuri ,cu întrebări dificile cu privire la această problemă din partea comisiei din Senat și a Comisiei de mijloace și mijloace a Camerei.

”Ei bine, când am spus că inflația va fi tranzitorie, ceea ce nu anticipam a fost un scenariu în care am ajuns să ne confruntăm cu mai multe variante de Covid care ne-au tulburat economia și lanțurile globale de aprovizionare și nu ne-am imaginat impacturi asupra prețurilor alimentelor și energiei pe care le-am văzut în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, a spus Yellen.

Ea a spus că Rezerva Federală are responsabilitatea principală pentru reducerea inflației și că respectă independența Fed în stabilirea politicii monetare.

”Pentru a atenua presiunile inflaționiste fără a submina puterea pieței muncii, este necesară o orientare bugetară adecvată, pentru a completa acțiunile de politică monetară ale Rezervei Federale”, a spus ea.

Administrația Biden încă face eforturi pentru o versiune redusă a agendei sale de cheltuieli sociale și climatice blocate, care ar oferi credite fiscale pentru tehnologiile de energie curată și ar reforma prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

Yellen a spus că, deși Statele Unite sunt un mare producător și exportator de energie, a fost ”practic imposibil” pentru Statele Unite să se izoleze de șocurile prețurilor de pe piața petrolului și trebuie să continue tranziția către sursele regenerabile de energie.

În ceea ce privește eforturile de creștere a presiunii economice asupra Rusiei, ea a spus că Statele Unite au fost ”extrem de active” în a discuta cu țările europene modalități de limitare a veniturilor petroliere ale Moscovei.

Yellen a mai spus că a fost ”concentrată” pe continuarea unui acord global de reformă fiscală între 137 de țări, inclusiv un impozit minim global de 15%.

”Sper că Congresul va implementa și această taxă minimă globală, ca parte a agendei sale legislative”. Ea a arătat că o altă parte a acordului fiscal, o realocare a drepturilor de impozitare către țările de pe piață, ar putea avea un impact ușor asupra veniturilor fiscale din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
sua