UE ar putea avea nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorilor de riscurile criptomonedelor

UE ar putea avea nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorilor de riscurile criptomonedelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2019

Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de noi reguli pentru protejarea consumatorilor de riscurile provocate de criptomonede, prevenirea spălării banilor și eliminarea reglementărilor naționale divergente care creează concurență neloială, potrivit autorităților de reglementare ale UE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile de reglementare au avertizat din 2013 că investitorii ar putea înregistra pierderi majore în urma investițiilor în monede virtuale precum Bitcoin și ether, sau în oferte inițiale de monede, care atrag fonduri pentru companii în schimbul  criptomonedelor, scrie News.ro.

La sfârșitul anului 2017, Bitcoin a crescut aproape de 20.000 de dolari pe unitate, dar între timp a pierdut trei sferturi din valoare.

China întărește cenzura pe internet CITEȘTE ȘI China întărește cenzura pe internet

Valoarea criptomonedelor a atins un maxim de 830 de miliarde de dolari în urmă cu un an, dar a scăzut până în octombrie la 210 miliarde de dolari, reprezentând sub 3% din piața mondială a aurului.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) afirmă într-un raport referitor la criptomonede că acestea nu intră sub incidența reglementărilor financiare ale UE, fiind mai greu să fie construită o imagine detaliată.

Autoritățile de reglementare din UE au identificat instituțiile financiare care dețin în mod direct criptomonede, creează o piață a acestora, acordă împromuturi garantate cu criptomonede și schimbă aceste monede cu numerar. Dar dețin puține date referitoare la aceste activități.

Evoluțiile din piață indică la rândul lor necesitatea revizuirii în continuare a legislației referitoare la combaterea spălării banilor, potrivit EBA.

O analiză cuprinzătoare a costurilor și beneficiilor ar stabili dacă este necesară o măsură pentru reglementarea oportunităților și riscurilor activităților cu criptomonede și tehnologiilor asociate, consideră EBA.

O analiză a UE ar putea evalua impactul activităților cu criptomonede asupra solidității sectorului financiar și al legăturilor dintre criptomonede și sectorul bancar tradițional.

Separat, Autoritatea Europeană pentru Instrumente Financiare și Piețe (European Securities and Markets Authority - ESMA) afirmă că unele criptoactive intră sub incidența regulilor referitoare la tranzacțiile cu instrumente financiare ale UE, dar aurtoritățile de supraveghere au dificultăți în aplicarea acestora.

Recomandările EBA și ESMA marchează încă un pas spre reglementarea acestui sector în Europa, după eșuarea încercărilor de a se ajunge la un consens la nivel mondial, dincolo de monitorizarea mai strictă a sectorului criptomonedelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
uniunea europeana