UE investighează rolul de consultant al lui Jose Barroso la Goldman Sachs

UE investighează rolul de consultant al lui Jose Barroso la Goldman Sachs
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2016

Autoritatea pentru etică a Uniunii Europene cere clarificări din partea Comisiei Europene, după ce fostul președinte al instituției, Jose Barroso, s-a angajat la Goldman Sachs într-o funcție din care va oferi consultanță referitoare la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numirea lui Barroso, la mai puțin de doi ani de la încheierea mandatului său la conducerea Comisiei Europene, provoacă îngrijorare ”având în vedere importanța rolului său și puterea globală, influența și istoria băncii cu care are acum legături”, afirmă ombudsmanul UE, Emily O’Reilly, într-o scrisoare datată 5 septembrie, trimisă succesorului lui Barroso, Jean-Claude Juncker, scrie News.ro.

”Această îngrijorare publică va fi amplificată de faptul că Barroso a afirmat public că va oferi consultanță legată de decizia Marii Britanii de retragere din UE”, a scris O’Reilly.

Ea a întrebat dacă negociatorul pentru Brexit al Comisiei, Michel Barnier, va fi sfătuit cum și dacă să discute cu Barroso.

”Un astfel de sfat este important având în vedere necesitatea de a se asigura că muncă lor nu este afectată de un posibil eșec lui Barroso de a se comporta cu integritate”, a mai scris O’Reilly.

Goldman Sachs a anunțat în iulie că Barroso, care a condus Comisia Europeană în perioada 2004-2014, fiind și fost premier al Portugaliei, va fi președinte fără rol executiv al diviziei internaționale a băncii americane și va oferi consultanță în probleme globale.

24 ianuarie, ziua Micii Uniri, declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare CITEȘTE ȘI 24 ianuarie, ziua Micii Uniri, declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare

În următorii câțiva ani se va negocia accesul liber al băncilor din Londra pe piața din UE, alte orașe europene, între care și Parisul, urmând probabil să fie interesate de miile de locuri de muncă aflate în prezent în capitala britanică.

Un purtător de cuvânt al Goldman Sachs din Londra a refuzat să comenteze în legătură cu scrisoarea.

În iulie, președintele francez Francois Hollande a declarat că numirea lui Barroso este ”posibilă din punct de vedere legal, dar inacceptabilă din punct de vedere moral”.

El a spus că Goldman Sachs a fost implicată în criza financiară care a început cu creditele ipotecare subprime din SUA și cu ajutarea Greciei să își ascundă datoriile.

Peste 110.000 de oameni au semnat o petiție, care ar fi fost creată de oficiali UE, protestând față de numirea lui Barroso și cerând UE să ia în considerare suspendarea pensiei acestuia.

Ombudsmanul a cerut Comisiei Europene să își stabilească poziția referitoare la conformitatea numirii lui Barroso la Goldman Sachs în funcție de codul de etică al foștilor oficiali care intră în sectorul privat.

Anterior, CE a anunțat că Barroso nu a încălcat reglementările, pentru că a așteptat 18 luni înainte de preluarea unei noi funcții.

Goldman Sachs este între cele mai mari bănci americane care au probleme din cauza repercusiunilor votului pro-Brexit, care a dus la prăbușirea lirei, a agitat piețele imobiliare și a provocat instabilitate politică.

Banca americană are circa 6.000 de angajați în Londra și, alături de majoritatea băncilor internaționale, a susținut rămânerea Marii Britanii în UE, la referendumul din 23 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
jose barroso
goldman sachs