UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci

UE vrea un acord comercial cu Marea Britanie înainte să ofere o perioadă de tranziție pentru bănci
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2016

Guvernele statelor Uniunii Europene se pregătesc să dea un ultimatum ferm premierului britanic Theresa May, să încheie un acord referitor la relațiile comerciale post-Brexit în schimbul unei perioade de tranziție pentru bănci și companii, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statele UE sunt dispuse să ofere unor industrii britanice majore, cum sunt cea financiară și cea auto, o perioadă de adaptare la noile condiții post-Brexit, au declarat trei oficiali apropiați situației, scrie News.ro.

Prețul unei astfel de protecții este ca May și reprezentanții statelor UE să cadă de acord asupra noilor relații comerciale, au spus doi dintre oficiali.

Pentru ca perioada de tranziție să nu devină permanentă, trebuie stabilită în avans durata acesteia, ca și detaliile acordului final dintre UE și Marea Britanie în fiecare domeniu, care să intre în vigoare după etapa interimară, a spus unul dintre oficiali.

În timp ce bancherii și directorii de companii ar saluta claritatea în legătură cu planul pe termen lung al Marii Britanii, May este reticentă să dea prea multe detalii, pentru a nu oferi un avantaj în negocieri interlocutorilor săi.

Refuzul de a accepta propunerea UE riscă însă să lase Marea Britanie fără o plasă de siguranță, în eventualitatea în care nu va putea încheia un acord comercial permanent în perioada de 15 luni cât ar urma să dureze discuțiile.

UniCredit poartă discuții exclusive cu Amundi pentru vânzarea managerului de active Pioneer, prezent și în România CITEȘTE ȘI UniCredit poartă discuții exclusive cu Amundi pentru vânzarea managerului de active Pioneer, prezent și în România

Semn că relațiile dintre Marea Britanie și UE rămân dificile, ministrul olandez de Finanțe Jeroen Dijsselbloem, șeful Eurogrup, a spus marți că Brexit-ul poate fi ”calm și ordonat”, dar necesită o atitudine diferită din partea guvernului britanic. ”Pentru că lucrurile pe care le-am auzit până în acest moment par incompatibile cu ordinea și calmul”, a arătat el.

May a declarat luni că Marea Britanie ”vrea să negocieze cei mai buni termeni posibili”.

Ministrul de Finanțe Philip Hammond a spus marți, la Bruxelles, că Marea Britanie vrea să mențină deschise toate opțiunile și va încheia un acord doar în interesul țării.

Reprezentanți ai celorlalte 27 de state membre ale UE vor discuta la un dineu din 12 decembrie strategia de negociere, cu intenția de a ajunge la o poziție comună înainte summit-ului liderilor UE programat să aibă loc la Bruxelles pe 15 decembrie.

May a recunoscut pentru prima oară, pe 21 noiembrie, că există o problemă pentru companii, dacă Marea Britanie va ieși din UE înainte de a stabili noile relații comerciale, întrucât ar trebui să plătească taxe conform regulilor Organizației Mondiale a Comerțului și ar întâmpina obstacole birocratice pe piața unică.

Grupuri precum Confederația Industriei Britanice, Asociația Bancherilor Britanici, dar și guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, cer premierului să stabilească o perioadă de tranziție. Unele părți susțin chiar ca May să facă acest lucru înainte de începerea negocierilor oficiale, pentru a susține afacerile.

Carney a firmat luni, într-un interviu acordat Channel 4 News, că tranziția ”este absolut necesară”.

Îngrijorarea este că, dacă May nu va reuși să obțină perioada de tranziție la începutul negocierilor, băncile vor începe să transfere locuri de muncă și operațiuni pe continent, în timp ce companiile vor reduce angajările și investițiile. Prelungirea legăturilor cu UE ar putea pe de altă parte să îi nemulțumească pe susținătorii Brexit care vor o separare clară.

Biroul lui May a respins luni apelurile politicienilor pentru mai multe informații legate de strategia ei, pe fondul semnelor că unii parlamentari conservatori vor sprijini o moțiune a opoziției laburiste în acest sens.

Poziția europenilor ar putea deveni mai fermă, iar cea lui May mai conciliantă.

Ministrul pentru Brexit, David Davis, a sugerat săptămâna trecută disponibilitatea ca Marea Britanie să plătească UE pentru accesul pe unele piețe, avertizând că imigrația nu trebuie redusă într-o măsură care să afecteze economia.

Barnier a sugerat la o reuniunea a oficialilor UE de săptămâna trecută că dacă May va declanșa negocierile pe 31 martie, acordul pentru Brexit trebuie să fie finalizat înainte de sfârșitul lui 2018, pentru a da timp Parlamentului European să îl aprobe în termenul legal de doi ani.

Publicația The Guardian a relatat marți că Barnier a estimat că Marea Britanie va trebui să plătească circa 60 de miliarde de euro pentru achitarea angajamentelor, la ieșirea din UE.

Guvernul britanic acceptă că timpul este scurt, dar se folosește de acest fapt pentru a susține că discuțiile legate de separare și noile relații ar trebui să aibă loc simultan și nu în etape, așa cum ar dori alte state din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
ue