Un oficial BCE spune că dobânzile mai pot scădea dacă economia nu își revine

Un oficial BCE spune că dobânzile mai pot scădea dacă economia nu își revine
scris 18 mar 2016

Banca Centrală Europeană poate în continuare să reducă dobânzile, dacă relansarea economică a zonei euro nu se concretizează, și ar putea chiar lua în considerare tipărirea de bani și distribuirea lor directă către populație, a declarat vineri Peter Praet, economist șef și membru în comitetul executiv al BCE, într-un interviu acordat cotidianului italian "La Repubblica", informează Reuters.

Președintele BCE, Mario Draghi, i-a surprins pe investitori săptămâna trecută când a decis să reducă dobânda de bază la nivelul zero, pentru prima dată în istoria BCE, iar dobânda la depozite a fost redusă la nivelul record de minus 0,4%.

"Așa cum au demonstrat alte bănci centrale, nu am atins încă limita minimă. Dacă noi șocuri negative vor înrăutăți perspectiva sau dacă condițiile de finanțare nu se vor ajusta în direcția sau în măsură în care este necesară pentru a stimula economia și inflația, o reducere a dobânzi rămâne în arsenalul nostru", a declarat Peter Praet.

Rusia a înființat propria agenție de rating. Moody\'s și Fitch se retrag din țară CITEȘTE ȘI Rusia a înființat propria agenție de rating. Moody's și Fitch se retrag din țară

De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă BCE ar putea pur și simplu să tipărească bani și să îi distribuie cetățenilor din zona euro, o formă extremă de relaxare a politicii monetare propusă de economistul american Milton Friedman care a utilizat o metaforă a banilor aruncați din elicopter, Praet a spus că acest lucru este posibil, cel puțin teoretic. "Da, toate băncile centrale pot să facă acest lucru. Poți să emiți bancnote pe care să le distribui populației. Întrebarea este dacă și când este oportun să recurgi la acest gen de instrument, care este unul extrem", a subliniat Peter Praet.

La rândul său, la finalul ședinței de politică monetară de săptămâna trecută, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că Banca Centrală Europeană ar putea să plătească băncile pentru a se împrumuta de la BCE, cu condiția să acorde la rândul lor credite gospodăriilor și companiilor. În plus, începând din luna aprilie a acestui an, achizițiile lunare de obligațiuni ale BCE vor fi majorate de la 60 până la 80 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrala europeana