UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social

UNSICAR: Aproape 150 brokeri au devenit asistenți de brokeraj după aplicarea noilor norme privind capitalul social
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 nov 2016

În jur de 150 brokeri au devenit firme care oferă asistență caselor de brokeraj, pentru a evita gradul mai mare de birocrație și obligația de a majora capitalul social, impusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din ianuarie, a declarat, pentru News.ro, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

ASF a impus caselor de brokeraj, de la 1 ianuarie 2016, un nivel minim al capitalului social subscris de 150.000 lei, ceea ce a determinat o scădere cu aproape 50% a numărului de brokeri de asigurări.

Totuși, o parte dintre brokeri nu au ieșit din piață, ci au devenit asistenți.

”Din aproape 600, din care 150 erau inactive, au mai rămas 327 de case de brokeraj active, iar alte 150 au preferat să se transforme în firme care oferă asistență caselor de brokeraj”, a declarat Andriescu, pentru News.ro.

Firmele de asistență în brokeraj au un contract cu o casă de brokeraj, în sarcina căreia revine răspunderea pentru asigurările vândute.

În prezent, numărul total de case de brokeraj este de 419, dar 92 sunt suspendate pentru că nu îndeplinesc cerințele de capital.

Piața brokerirol de asigurări este afectată și de scăderea puternică a comisioanelor.  Pentru polițele RCA pentru camioane și pentru cele vândute șoferilor mai tineri de 27 de ani,  comisionul mediu a ajuns la 1,2%, față de 10-11% până în octombrie.

Efectele fuziunii din grupul BCR: banca, obligată să facă oferte de exit SIF Oltenia și altor minoritari CITEȘTE ȘI Efectele fuziunii din grupul BCR: banca, obligată să facă oferte de exit SIF Oltenia și altor minoritari

”Comisioanele pentru aceste categorii sunt acum cuprinse între 0,1% și 5%. Doar o companie oferă 0,1%, iar alta 5%”, a spus Andriescu.

Principala cauză o reprezintă noile tarife maxime ale polițelor RCA, care au intrat în vigoare de la 18 noiembrie și care vor fi valabile șase luni.

Tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei polițe obișnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deținut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, va fi de 610 lei.

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanță de Urgență care impune înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către ASF.

Consiliul ASF a aprobat săptămâna trecută proiectul de normă privind punerea în aplicare a prevederilor OUG, dar acesta nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

În proiectul de normă, principalele noutăți sunt ridicarea plafonului maxim al despăgubirilor, atât în cazul vătămărilor corporale, cât și în cazul pagubelor materiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsicar
bogdan andriescu