Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a bursei a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei și a ajuns la 24 miliarde euro

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a bursei a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei și a ajuns la 24 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2021

Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus și a ajuns la aproape 120 de miliarde lei (24 miliarde euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Valoarea de piață a companiilor locale listate pe piața principală a BVB a depășit nivelul atins înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăților românești prezente pe segmentul principal al bursei de la București a ajuns la aproape 120 de miliarde lei, echivalentul a 24 miliarde euro”, a anunțat bursa.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Investitorii prezenți la Bursa de Valori București (BVB) și-au intensificat activitatea de tranzacționare în luna mai, ceea ce a condus la creșteri ale valorilor medii zilnice pe toate tipurile de instrumente financiare comparativ cu luna aprilie, scrie News.ro

Pe segmentul de acțiuni, lichiditatea zilnică a fost de 35 milioane lei în mai comparativ cu 33 milioane lei cu o lună în urmă. Cel mai important avans a fost consemnat pe segmenul de instrumente cu venit fix, care a depășit 56 de milioane de lei în mai.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor realizate la BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 137% în mai față de aprilie, de la 39,5 milioane lei la 93,9 milioane lei. Pe ansambul primelor 5 luni, lichiditatea bursei prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare a ajuns la 70,9 milioane lei, în creștere cu 37% față de primele 5 luni ale anului anterior. Creșterea activității investiționale a dus piața de capital la noi maxime în luna mai. În ședința de tranzacționare din 12 mai, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.763 puncte, iar pe 24 mai indicele BET-TR a afișat un record istorice de19.986 puncte. Luna mai a continuat seria lunară de creșteri cu un avans de 0,8% pentru BET și de 2,8% pentru BET-TR. După primele 5 luni ale anului, BET a crescut cu 16,6%, iar BET-TR cu 18,9%.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

„Privind la structura lichidității bursei românești reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare, observăm căluna mai a adus creșteri pe toate tipurile de instrumente financiare. În același timp, datele din piață arată că obligațiunile au devenit noile instrumente-vedetă ale bursei, iar valoarea medie zilnică realizată pe segmentul de obligațiuni a crescut semnificativ. Obligațiunile au atras un plus de 50 de milioane de lei într-o singură lună, ceea ce reprezintă un posibil semnal că românii au început să mute banii din depozite și să vină cu ei la bursă, în căutarea unor randamente superioare, fapt întărit de structura lichidității pieței de capital,” a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Activitatea investițională la BVB și-a continuat parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. În septembrie 2020, România a fost promovată de către furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piață Emergentă.

„Mii de români au devenit pentru prima dată investitori și au început să tranzacționeze la Bursa de Valori București atrași de oportunitățile oferite de companiile listate. În aproape 12 luni, 15.000 de investitori și-au deschis conturi de tranzacționare, după cum arată datele Fondului de Compensare al Investitorilor. Participarea cât mai largă a populației la fenomenul investițional reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale ale BVB și ne bucurăm că acest obiectiv este susținut inclusiv de autorități. Perspectivele pe termen mediu de dezvoltare alebursei arată și un număr în creștere al emitenților de instrumente financiare. În plus, aproape 280 de companii vor puteabeneficia de sprijin pentru listare în următorii 5 ani prin Planul Național de Redresare și Reziliență și bursa le poate propulsa dezvoltarea,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
companii