VIDEO Guvernatorul BNR: Nu vom mai fi campioni la inflație în UE, ne va depăși Ungaria. Euro nu va ajunge la 5 lei și nici nu ne apropiem cu pași repezi de criză

VIDEO Guvernatorul BNR: Nu vom mai fi campioni la inflație în UE, ne va depăși Ungaria. Euro nu va ajunge la 5 lei și nici nu ne apropiem cu pași repezi de criză
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2019

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marți, la audierile din Parlament pentru un nou mandat la conducerea băncii centrale, că anul acesta România nu va mai fi campioana inflației în UE, estimând că Ungaria va avea cea mai mare inflație. Isărescu i-a liniștit totodată pe parlamentari susținând că euro nu va ajunge la o rată de schimb de 5 lei și respingând teoria unei crize financiar-economice iminente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea CITEȘTE ȘI FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea

LIVE TEXT-ul audierii poate fi văzut AICI

Deputatul Claudiu Năsui l-a întrebat pe Mugur Isărescu cum explică BNR inflația ridicată, la un nivel de 4,1% este cea mai mare din UE, și care sunt prognozele BNR pentru perioada următoare.

Isărescu spune că inflația a crescut ca urmare a creșterii prețurilor volatile, a petrolului și a majorării prețurilor administrate, până la o rată de peste 5% în vara anului trecut, acestea fiind elemente aflate în afara controlului BNR.

FOTO A fost ales cel mai urât câine din lume CITEȘTE ȘI FOTO A fost ales cel mai urât câine din lume

"Luăm prețurile care depind de politica monetară și le despărțim de cele care depind de alți factori. Avem prețuri volatile sau prețul petrolului. Putem să facem orice cu dobânda, nu ai cum să influențezi decizia pe care o ia un stat din Orientul Mijlociu (…) Inflația CORE s-a menținut în jurul obiectivului nostru de 2,5%, a ajuns la 3%. Inflația a derapat spre 5% anul trecut, acum e la 4,1%, datorită creșterii prețurilor volatile și a prețurilor administrate", a explicat Isărescu.

Guvernatorul a adăugat că inflația ar fi putut fi redusă în România, în aceste condiții, doar "sugrumând sau strângând foarte mult inflația CORE, adică micșorând cererea din economie foarte mult, cu riscul să băgăm economia în recesiune".

FOTO A fost introdusă plata cu cardul la piață CITEȘTE ȘI FOTO A fost introdusă plata cu cardul la piață

Isărescu a adaugat că, din datele pe care le are banca centrală și cu un an agricol normal, nu crede că vom mai fi campioni la inflație, primul loc urmând să fie luat de Ungaria. "Au o problemă, au avut inflație de 3,9% și rată de 0,9%. Noi am avut dobânda de politică monetară de 2,5%", a precizat Isărescu.

Parlamentarul Adrian Tudoran a întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze un curs spre finalul anului peste valoarea psihologică de 5 lei/euro?

"Nu cred că va ajunge unde ziceți dvs. Nici nu comentez nivelul pe care l-ați spus", a răspuns Isărescu.

"Când ai deficite majore în balanța comercială, acest lucru se vede pe piața valutară. Există o cerere mult mai mare decât oferta în comerț. Dar balanța comercială este doar o parte a balanței de cont curent. Mai sunt și serviciile - avem excedent, în special din transporturi -, transferurile – unde avem o situație care nu este rea. Contul de capital încă ne ajută. Până anul trecut, investițiile străine acopereau aproape tot contul curent. Ceea ce a ținut deficitul echilibrat. Nu am ținut cursul în mod artificial și dovada este că n-am pierdut rezervă", susține Isărescu.

Moneda unică din Africa de Vest se va numi \'\'Eco\'\' CITEȘTE ȘI Moneda unică din Africa de Vest se va numi ''Eco''

"Nu facem prognoze și nu dezvăluim când intervenim în piața monetară (...) În prezent, și datorită vânzărilor de valută, cursul tinde să se aprecieze. Nu ne interesează aprecierea cursului, câtă vreme avem un deficit comercial foarte mare, importăm mai mult decât exportăm (...) În aceste condiții de deficite externe, o apreciere a cursului poate face mai mult rău decât bine", a mai spus guvernatorul.

Guvernatorul a răspuns parlamentarilor și cu privire la iminența unei crize economice și financiare, subliniind că el nu crede într-o astfel de criză imediată și că reprezentantul unei bănci centrale nu poate ieși în public cu astfel de predicții, care să agite piața și publicul

”Eu nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză. Chiar dacă aș crede acest lucru, nu acesta este rolul băncii centrale”, a fost foarte categoric Isărescu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
criza
inflatie
curs
schimb
leu
euro
parlament