VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege

VIDEO Interviu Profit LIVE TV. Yoni Assia, fondator eToro: Vrem să aducem primele acțiuni românești la tranzacționare pe platformă în 2021. Investitorii români s-au triplat anul acesta, în pandemie. Le plac firmele tech. Cash-ul nu mai e rege
Oana Osman
Oana Osman
scris 11 dec 2020

Omul de afaceri israelian Yoni Assia, care a fondat în 2007 compania de brokeraj și social trading eToro, acum un fintech cu peste 16 milioane de utilizatori în 100 de țări, evaluat la peste 800 milioane de dolari, a arătat, la Profit Live, în primul interviu acordat presei din România, cum s-a extins platforma și în țara noastră, cu o triplare a utilizatorilor în pandemie, care e strategia de viitor, cum sunt contracarate riscuri de manipulare a pieței, ce tendințe în tehnologie și inovație schimbă lumea, cât de dramatic va modifica tehnologia blockchain serviciile financiare și cum se vor “scurge” treptat banii dinspre oamenii mai în vârstă către tineri, într-o transformare generațională a bogăției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Assia povestește și detalii mai puțin știute din perioada de început a companiei. Cum a găsit idei și oportunități după criza din 2008, care a creat blocaje în piețele financiare tradiționale, deficitar tehnologizate atunci, dar și cum l-a ajutat originea israeliană, care determină o mentalitate antreprenorială și de expansiune globală, precum și experiența din armata obligatorie 3 ani, când a fost programator într-o unitate de intelligence, sau sprijinul și ideile tatălui, și el fost programator în armată, care și-a dezvoltat apoi propria companie tech. Și cum recomandarea bunicului, fost bancher, de de a scoate profiturile și a gestiona cash-ul, nu mai funcționaează într-o lume în care dobânzile zero și banii tipăriți de băncile centrale au făcut ca cash-ul să nu mai fie rege.

Profit.ro: Cum v-a venit ideea de a lansa eToro, în urmă cu peste un deceniu, care a fost motivația atunci?

Yoni Assia: Am fost extrem de pasionat de piețele de capital de când eram foarte mic. Am început să tranzacționez pe bursă la 13 ani. Tatăl meu mi-a dat câteva acțiuni de Bar Mitzvah, la 13 ani și m-a învățat despre piețe. De atunci sunt fascinat de piețele de capital,  urmăresc piețele, mă uit la  oameni ca Warren Bufett, la cum investesc ei pe piețe. Am pornit eToro de la o conversație cu fratele meu mai mare, co-fondator în comoanie. El vine din designul de produse, are master în design industrial. Eu am un master în informatică. Îmi spunea că am o pasiune de contabil, că mă uit la multe grafice, și ecrane, și Excel-uri, și zicea: sună fascinant să investești pe piețe, dar când mă uit la ce faci tu, de fapt, pe computerul tău, arată oribil, dificil și complex. Am făcut brainstorming despre cum am putea să deschidem piețele globale pentru ca toți să poată să tranzacționeze și să investească simplu și transparent. Cum am putea schimba experiența utilizatorului, să o facem mai simplă, pentru ca mai mulți oameni să aibă acces pe piețe.
Era începutul rețelelor sociale, în 2006-2007, când am strâns fondurile inițiale pentru eToro. Am realizat că elementele sociale, capacitatea oamenilor de a vorbi unul cu altul, și de a putea vedea ce fac alții este calea ca oamenii să învețe despre piețe, să se simtă mai confortabil cu ele, așa că am început să dezvoltăm o serie de trăsături sociale la eToro, care au devenit apoi Open Book al eToro. Azi avem peste 16 milioane de utilizatori din mai mult de 100 de țări care pot vedea realmente ce tranzacționează fiecare.
Pentru fiecare client care își deschide un cont de tranzacții pe eToro, i se publică tranzacțiile în timp real și toată lumea poate să vadă ce tranzacționează fiecare, să vorbească unii cu alții, și să îi copieze automat pe cei mai buni trader-i din lume.

Vă referiți la posibilitatea de a face copy-trading, când utilizatorii ne-experimentați copiază comportamentul investitorilor mai cu experiență...În România cum se dezvoltă piața și câți utilizatori locali aveți?
Yoni Assia:
Romania a fost un succes extraordinar în 2020, când ne-am concentrat eforturile pentru a dezvolta afacerile și aici. Am avut o creștere de 228% a utilizatorilor înregistrați 2020, față de anul anterior, deci o triplare. În total, avem peste 200.000 de utilizatori pe rețeaua socială în România, iar 70.000 dintre ei s-au înregistrat în 2020. E realmente o piață în creștere pentru noi. Suntem încântați și de interesul pieței românești de a investi în piețele externe, atât în Europa și SUA, în Asia, și în general, în tranzacțiile fără comision.

BCE a anunțat noi măsuri de stimulare în contextul pandemiei CITEȘTE ȘI BCE a anunțat noi măsuri de stimulare în contextul pandemiei

Specială pentru eToro e rețeaua socială, în care trader-ii schimbă idei, pot copia și învăța alte idei de succes în tranzacționare. Ce sfat ai da unui antreprenor pentru crearea unei rețele sociale, după experiența proprie?
Yoni Assia:
Ideea se bazează mult pe efectul de rețea într-o piață. Trebuie să creezi o amploare suficientă pentru ca oamenii să poată vedea și găsi ceea ce caută. Conceptul nostru inițial, la eToro, când ne-am gândit să democratizăm managementul averilor, a fost să permitem noilor generații să poată să participe pe piețe, să comunice, să colaboreze, să și tranzacționeze, să investească și să îi copieze pe cei mai buni investitori.
Ne-am dat seama că deși finanțele sunt încă o industrie foarte locală, și că, în aproape fiecare țară în care eToro operează, concurăm cu brokerii și băncile locale, în generația asta nouă, născută după 2000, toți sunt de fapt interesați să investească în aceleași lucruri. Când cresc acțiunile Tesla, Neo sau când Apple lansează un nou produs, în acea zi vin la eToro clienți din 100 de țări diferite ca să tranzacționeze acele acțiuni.
Am vrut să construim o rețea globală, pentru că investițiile în acțiunile americane sunt similare pentru cineva din România, Israel, Marea Britanie sau Australia. Pot să învețe toți unul de la altul și pot vedea care sunt cei mai buni și mai populari investitori pe eToro și să îi copieze.
Aș că eu cred că atunci când vrei să creezi o piață sau o rețea socială, trebuie să te gândești la capacitatea ta de a crea un efect de rețea. Efectul nostru unic de rețea e dat de faptul că azi suntem singurul broker care face tranzacții cu acțiuni fără comision în 100 de țări diferite. Cea mai importantă parte în construcția unei rețele sociale este să găsești acel „cârlig” care creează un efect de rețea. Când cineva din România intră în rețea, vede mulți oameni pe care poate că îi cunoaște din România, dar și mii de investitori populari, care generează câștiguri mari in timp, din zeci de alte țări.

Profit.ro: Ce este specific pentru România, în comparație cu alte țări, în demografie, apetit pentru investiții, tipul de utilizatori?
Yoni Assia: Multora dintre investitorii noștri din România le plac firmele tech, investesc în firme ca Uber sau Facebook. Din cercetări am văzut că românilor le place să investească în produsele pe care le folosesc. Mulți români investesc, de pildă, în Vodafone, și e o tendință globală ca atunci când produsul unei firme are succes într-o țară, investitorii născuți după 2000 investesc în mod special în acea țară.
Pe de altă parte, un număr semnificativ din noii noștri investitori din România intră să investească predominant în acțiuni bursiere. 2020 a fost un an fabulos pentru burse, probabil cel mai interesant din 1999. Vedem o creștere spectaculoasă și agresivă pe termen scurt, după scăderile din martie, provocate de epidemie, până la maxime istorice pe unele piețe. Cred că investitorii individuali pe plan global au folosit oportunitatea și au urcat pe acest val. Au folosit-o și mulți români, din martie, până azi.
Peste 70% din clienții noștri din România au sub 40 de ani, deci un public relativ tânăr. Prin comparație, la investitorii în acțiuni prin bănci, vârsta medie este de 60 plus. Deși avem servicii și în limba română, mulți clienți vorbesc engleza și folosesc funcția „copy” pentru a-i copia pe cei mai populari investitori ai noștri. Ideea de „copy-trading” nu este doar pentru investitorii neexperimentați. Uneori e chiar opusul. Investitorii cu experiență știu că pentru a avea succes pe piață trebuie să investești mult timp în cercetarea pieței. În loc ca ei să facă această cercetare de unii singuri, economisesc timp și îi copiază pe principalii investitori de pe eToro. Uneori, aceștia sunt specializați pe anumite industrii, alteori poți investi în portofoliile „copy” pe teme specifice.
De pildă, anul acesta am văzut că mulți investitori din România au investit în portofoliile „copy” cum este energia regenerabilă -  e un coș de acțiuni în firmele care lucrează în acest sector foarte popular în rândul tinerilor investitori. Mulți au intrat și în sectorul automobilelor fără șofer, un coș de investiții creat de biroul nostru central de investiții, pe care îl gestionează continuu în jurul firmelor care produc astfel de mașini.
Nu am creat doar o piață pe care oamenii să poată să îi copieze pe principalii traderi de pe platformă, ci și pentru a investi în cele mai populare sectoare și în tehnologii inovative, folosind produsele din portofoliul nostru de „copy”.

Deutsche Bank și Google au semnat un parteneriat pentru trecerea băncii în cloud CITEȘTE ȘI Deutsche Bank și Google au semnat un parteneriat pentru trecerea băncii în cloud

Câți traderi sunt copiați în fiecare lună, care e cel mai copiat investitor și media de copiere? Care sunt vedetele?
Oricine se înregistrează și tranzacționează pe eToro poate fi copiat. Îi plătim pe investitorii populari, bazându-ne pe volumul de active al celor care îi copiază. Plata ajunge cam la 2%. Dacă ești copiat cu un milion de dolari, vei primi 20.000 de dolari pe an, lunar. În acest program avem circa 1.200 de investitori populari din peste 60 de țări. Cel mai popular investitor de pe eToro are 25.000 de oameni care îl copiază cu circa 50 milioane de dolari. Avem niveluri diferite pentru investitorii populari. Cei din elită gestionează în medie mai mult de 2 milioane de dolari fiecare.

Filtre pentru exces de risc și manipulări de piață

Care sunt riscurile copy trading? Există riscuri de manipulare a pieței? Ce riști, ca utilizator neexperimentat, când încerci să faci bani copiind traderi mai experimentați?
eToro respectă reglementările ca broker din Europa și ca manager de portofoliu de investiții. Suntem foarte atenți la reglementari diferite, ca de pildă cea menționată de dvs., manipularea pieței. Platforma conține trăsături dezvoltate pentru a-i ajuta pe investitori să gestioneze riscul și să controleze ce oameni copiază pe platformă. Vezi întotdeauna scorul de risc al unui utilizator, nu doar performanțele.
Am adăugat o trăsătură prin care nu îi poți copia pe cei care au un scor de risc mai mare decât 7. Scorul e volatilitatea standard a portofoliului unei persoane. De pildă, dacă investești doar în bluechips, cum sunt Coca Cola, McDonald/s sau IBM, volatilitatea portofoliului tău va fi relativ mică și vei avea un scor de risc de 3 până la 5, în funcție de acele acțiuni. Dacă investești in EDF, „fixed income”, ai un scor de risc de 1 sau 2. Nu le permitem utilizatorilor să copieze investitori cu un scor de risc foarte mare. Doar cu risc mediu sau mic. Ca să fii copiat de cât mai mulți și să avansezi în program, trebuie să îți micșorezi scorul de risc, și să îți gestionezi mai bine strategia.
În plus, când deschizi un cont pe eToro, îți punem multe întrebări, în chestionare de adecvare și evaluare. Încercăm să ne cunoaștem utilizatorii, care le e apetitul de risc, cât știu despre piețe, care e capacitatea lor financiară. Când calculăm acestea, le calculăm și capacitatea de a-și asuma riscuri pe piață și putem crea unele restricții. De pildă, unii nu pot copia deloc, alții nu pot folosi de loc „leverage”, altora li se va limita posibilitatea de „copy” dacă înregistrează pierderi.
Facem și multă educație, furnizăm mult conținut, pe care îl trimitem utilizatorilor noștri, facem webinare, cursuri de tranzacționare.
Totuși, managementul riscului e important, iar filosofia noastră e similară cu cea a lui Warren Buffett, că oamenii ar trebui să poată să ia propriile lor decizii și e important să investească în produse pe care le apreciază, în companii și oameni pe care le înțeleg și ale căror strategi le înțeleg.

Creșteri și decalaje în România

Românii pot tranzacționa pe eToro, dar deocamdată nu există acțiuni românești în care să poată investi. Când va fi posibil ca o companie listată la București, pe BVB, să fie tranzacționată pe eToro?
Intenționăm să adăugăm acțiuni românești. Sper ca marile firme listate pe bursa din România să fie tranzacționate pe eToro deja în 2021. Adăugăm tot mai multe acțiuni. Noi gândim global și vrem să fim siguri că cei din Australia și Asia de sud-est, din Europa, SUA și America Latină primesc mai întâi acces la acțiunile cele mai populare din lume. De asta am început cu acțiuni americane, europene, din Hong Kong...
Ne așteptăm ca România să intre la un moment dat pe această listă și vom adăuga acele acțiuni, pe măsură ce afacerile noastre vor crește în Europa și România.

Cum vedeți atitudinile generale față de investiții ale românilor? 67% citează lipsa de bani și cunoștințe. Majoritatea celor care investesc folosesc o bancă și doar 26% folosesc platforme de investiții.
Există un decalaj în educație între România și Marea Britanie sau Germania. În trecut, era complicat, greu și scump să tranzacționezi. E nevoie de companii ca eToro care să facă munca asta de educație de piață. Acum, oricine în România poate deschide telefonul mobil, să descarce aplicația, să deschidă un cont în 5 minute, să depună 200 de dolari și să cumpere o fracțiune din acțiunile Amazon cu 200 de dolari, fără niciun cost. Această ofertă nu exista în trecut și de aceea mulți cred că e scump și greu să tranzacționezi pe piețe.
Cred că va dura un timp până ce noi platforme ca eToro vor atinge o masă critică în conștiința oamenilor și atunci nu vor fi doar 26% care tranzacționează online și 54% prin bănci, ci piramida se va inversa. Iar platformele online ca eToro care oferă posibilități mai bune, fără costuri, vor înlocui băncile tradiționale ca majoritate a activității de tranzacționare. Noi lucrăm cu băncile și ne bucurăm să colaborăm cu băncile din România și din alte țări europene, dar cred ca alegerea le aparține oamenilor, care găsesc că e mai ușor să folosească telefoanele mobile și pot avea acces ușor și ieftin, plus posibilitatea de a socializa și de a copia oameni din toată lumea.

Secretele expansiunii investitorilor israelieni

Avem nevoie de mai multe companii romanești care să se extindă pe piețele externe. Care e secretul care a făcut antreprenori israelieni, ca voi, să reușească? E presiunea de extindere a unei piețe mici? Ajutorul din partea diasporei israeliene? Atitudinea globală?
Sunt multe teorii despre ceea ce a făcut ca Israelul să devina ceea ce numim o „Start-Up Nation”, unde cred că avem cele mai multe start-upuri si patente pe cap de locuitor din lume. Prima, avem într-adevăr o piață mica, iar oamenii din Israel se uita la cele trei piețe mari, SUA, Europa si Asia în același timp. Eu, de exemplu, am o bunică thailandeza, din Asia, iar bunicii mei din partea mamei sunt polonezi. Deci sunt în parte european, iar tatăl meu e elvețian. Asta contribuie mult la mentalitatea globală, multi oameni din Israel au o mentalitate foarte globală.
Un alt lucru e că multi antreprenori israelieni din tehnologie au lucrat în armată cu tehnologia. Eu am fost programator într-o unitate de intelligence în Israel. Tatăl meu a fost și el programator în armată. Lucrând cu tehnologia trei ani în armată (armata e obligatorie trei ani în Israel) te gândești: ce aș putea să construiesc singur?
Oamenii construiesc multă tehnologie, care câteodată e de top. Sunt deja trei generații de Startup Nation în Israel și am fost foarte norocos să îl am pe tatăl meu ca mentor. El a fondat una din primele companii de software din Israel care s-a listat pe bursa Nasdaq. Când am fondat eToro, aveam 25-26 de ani si am avut pe cineva cu sfaturi despre cum să strâng fonduri. Sau cum să fac un plan de afaceri. Cum să ajung la investitorii potriviți. Cum să nu fii dezamăgit atunci când oamenii te refuza, pentru ca orice start-up care strânge fonduri va primi mai multi de „Nu” decât de „Da”. Ai nevoie de multă putere să continui si să prezinți o idee din nou, și din nou, atunci când tot ce ai e acea idee și o prezentare demo.
Cred că acea experiență a antreprenorilor care au avut succes în Israel în anii 1980 și 1990, iar acum investesc în alți antreprenori mai tineri, creează acest ecosistem eficient în care ai și investitori „angel”, și de „venture”, și diferite hub-uri tehnologice.

Viitorul blockchain

Ești fascinat de tehnologia blockchain. Ce crezi că urmează în materie de inovație? Te poți gândi la mai multe active care pot fi tranzacționate folosind-o?
Fascinația mea cu Bitcoin și blockchain a început devreme. De fapt, o preocupare a înceout chiar înainte de inventarea acestei tehnologii și a dus la crearea unuia din proiectele noastre de impact social, numit „good dollar”. Când am fondat eToro era 2007, iar primul an de operare a fost 2008, cu criza financiară globală, un an dificil. Atunci am observat și m-a șocat, fiindcă veneam din programare, că sistemele serviciilor financiare au încetat să mai funcționeze în criză. Încercai să tranzacționezi cu băncile, însă băncile nu răspundeau la telefoane. Sistemele lor nu funcționau. Cotații precum euro-dolar nu mai erau cotate. Te temeai că în ziua următoare nu mai poți să îți retragi banii.
Iar asta m-a făcut să înțeleg cât de fragil e sistemul, pentru că nu e bazat pe tehnologie. E bazat pe sisteme vechi și pe mult management de risc, în care, la un moment dat, nu știi daca banii tai sunt în siguranță.
Când am văzut Bitcoin prima data, în 2010, m-a entuziasmat tehnologia blockchain. Permite permite ceva foarte simplu, care cred că e viitorul pentru orice activ financiar din lume: abilitatea să muți activul fără să existe o terță parte,, 24 de ore din 24. Când te gândești la activele noastre, de exemplu, încheiem week-end-ul și ținem 50 de milioane de dolari din anumite acțiuni în acel week-end, piață se închide și trebuie să așteptăm până când brokerul, custodele sau furnizorul de lichiditate se redeschide pentru a putea procesa acea tranzacție.
La fel e și cu banii. Daca vrei să muți fonduri, de multe ori ai nevoie ca banca să fie deschisă pentru a putea procesa acea tranzacție. Tehnologia Bitcoin, care e bazată pe blockchain, este 24 de ore din 24. E întotdeauna deschisă și reglează conturile în timp real, fără intervenția omului. Cred că e cea mai mare revoluție din următorii 10 ani. Cred că fiecare activ financiar din lume va putea fi tranzacționat 24/24, fie că vorbim de acțiuni, de mărfuri fungibile, de monede. Vom vedea multe tipuri de active tranzacționate. Dacă pe o scara globală ai abilitatea de a transfera active, de a le digitaliza, lucruri precum arta, diamantele, drepturile digitale vor putea fi transferate digital prin blockchain, iar oamenii vor putea să investească în ele imediat.
Azi, e dificil să investim în lucruri precum real estate, private equity sau chiar artă. Toate ar putea fi, însă, simplificate prin tehnologie, iar aceasta va permite apariția unei piețe care să tranzacționeze orice și oricând. Procesul va dura ceva vreme, însă e un viitor minunat acela în care te gândești la abilitatea de a crea cu adevărat o lume financiară, una globală și la care toată lumea are acces.
Când am început să tranzacționăm Bitcoin, în 2011, am creat conceptul monedelor colorate, care a fost practic începutul tokenizarii, de a putea reprezenta active din lumea reala, fie că sunt euro, dolari, aur sau orice activ tokenizat, pe rețeaua Bitcoin. Din asta a apărut și Ethereum și restul e istorie. Azi, exista mii si mii de active tokenizate. Și  suntem doar la începutul fazelor inițiale ale tehnologiei blockchain, care va revoluționa întreaga industrie de servicii financiare.
Pe de altă parte, tehnologica blockchain poate să aibă un impact și asupra educației și incluziunii financiare, dacă ne gândim la anul 2020 și la cum am văzut, în pandemie, că inegalitatea creștere în lume, între oamenii care au slujbe ce pot fi făcute de acasă și cei lăsați potențial fără job de lockdown.
Exista mult potențial pentru aplicații formidabile în acest spațiu. Noi, de exemplu, sponsorizăm proiectul Good Dollar, despre care am început să scriu în 2008. Oricine poate merge la gooddollar.org. - e un portofel digital în care oricine poate solicita dolari în fiecare zi și, apoi, oamenii pot tranzacționa și schimba acești „good dollars” pentru bunuri si servicii. Acesta este conceptul unui venit universal de bază pe blockchain. Viitorul banilor este acum transformat. Monedele cripto, precum Bitcoin, sunt una din versiuni. Și în aceasta versiune, desigur, Bitcoin deja e un brand de companie majoră. E foarte interesant atât din punct de vedere macro, ca activ, cât și ca tehnologie. Însă o să vedem multe tipuri diferite de astfel de active, care pot crea multe oportunități pentru miliarde de oameni, fie prin proiecte precum „good dollar”, fie prin unele ca Libra de la Facebook.

Sistemul financiar defect se transformă

Acum șapte ani, la o conferință a Wired Magazine, ai spus că sistemul financiar e defect, că nu există o democrație financiară, ci mai mult o tiranie. Mulți oameni își aleg banca și deschid conturi la fel ca părinții lor. Ce e diferit acum? Într-un context în care se dezvoltă sharing economy, inclusiv cu contribuția platformei voastre, dar în care investitori neexperimentați pot fi bulversați de evoluțiile din niște piețe influențate de măsuri neortodoxe ale băncilor centrale, cu bani tipăriți masiv, etc.
Îmi amintesc de acea prezentare, a fost o discuție amuzantă. Am spus audienței, în glumă, că poate elicopterele diferitelor bănci din jurul nostru vor veni să ne împuște doar pentru ca spunem asta. Însă cred că mulți oameni din sală erau încă surprinși și toată lumea a presupus că, în cele din urmă, băncile vor câștiga, iar banii sunt bani și „cash is king.”
Cred că 6 ani mai târziu, astăzi, mulți oameni înțeleg puterea Fintech. Acelea erau vremuri timpurii pentru Fintech-uri, în 2014. Dacă întrebi azi oamenii unde își vor investi banii în următorii 3 ani, mulți vor răspunde că într-o firmă de tehnologie sau Fintech. Iar oamenii înțeleg cu adevărat potențialul tehnologiei de a transforma finanțele astăzi, mai mult decât oricât. Doar eToro, de exemplu, a crescut de peste 10 ori, între 10 și 20 de ori, în materie de venituri, depozite și clienți. La fel ca noi, multe companii Fintech de succes au crescut semnificativ din 2014, în special servind Generația X și Generația Y. Se întâmplă ceva foarte interesant: transformarea generațională a bogăției. Majoritatea banilor din lume sunt încă deținuți de generațiile mai în vârstă, pentru că bogăția o acumulezi în timp și apoi o păstrezi în cursul vieții, deci mulți din cei mai bogați oameni de pe planetă au peste 60 de ani. Însă ceea ce vom vedea în următorii 10 ani e că banii vechi se vor scurge gradual către generațiile mai noi.

Se estimează că în jur de 1 trilion de dolari pe an, în total 30 de trilioane de dolari, se vor muta de la generațiile mai în vârstă către generațiile viitorului. Iar aceasta va permite companiilor Fintech, precum eToro, să crească, să investească mai mult în tehnologie, să servească mai mulți oameni și să își dezvolte afacerea chiar mai bine, cu produse mai bune și mai variate. Asta înseamnă adoptarea tehnologiei, iar fintech-urile sunt o mare oportunitate. Putem vedea deja asta din investițiile uriașe de venture capital și private equity în fintech și din creșterea pieței.

Pe de altă parte, e interesant că ați menționat că, la nivel macro, „cash nu mai e king”. Era o expresie pe vremea când bunicul meu era bancher. Întotdeauna spunea „cash is king” și să ții minte mereu să îți scoți profiturile și să îți administrezi rezervele de cash. Azi, în mediul în care se tipăresc mulți bani și vedem valoarea dolarului și a euro scăzând față de orice altceva, combinat cu dobânzi la zero, cred că mai mulți oameni înțeleg că vor trebui să ia o decizie în ce să-și investească banii, pentru că acum cash-ul nu mai e rege. Poți să crezi că lucrurile au luat-o razna când o acțiune NIO creste cu 1,000%, Zoom creste cu 1000%. Nu doar bursele cresc sau criptomonedele.
Ceea ce se întâmplă, de fapt, e că valoarea euro și a dolarilor scade pentru că băncile centrale tipăresc mulți euro și dolari. Deci întrebarea e unde să îmi investesc banii, acum că barierele de intrare sunt coborâte semnificativ și e mai ușor de făcut prin internet, ai materialele educaționale și oameni cu care să colaborezi si să comunici online. A devenit o întrebare importantă și cred că 2020 reprezintă în mod real anul creșterii investitorului milenial, în care vedem tot mai multi investitori întrebându-se: unde să îmi investesc banii? Cum să îmi păstrez banii, cum să mi-i protejez de devalorizare? Și atunci, desigur, investiția în piață de capital are mult sens.

viewscnt
Afla mai multe despre
yoni assia
etoro
bursa
fintech
profit live