Legea care plafonează dobânzile la creditele de consum IFN intră în vigoare mâine, 11 noiembrie, cu noi reguli care se vor reflecta atât în împrumuturile noi, cât și în unele dintre cele vechi.
Astfel, la creditele de consum de până la 25.000 lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
În cazul celor de maximum 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi, la cele de 5.000-10.000 nu poate depăși 0,8% pe zi, iar la cele de 10.000-25.000 lei, maximu, 0,6% pe zi.
Prevederea vizează contractele active, aflate în maturitate, și care înregistrează întârzieri la plată de maximum 60 de zile.
Pentru a fi aduse la conformitate cu noua lege, contractele de credit în derulare vor fi supuse unei proceduri de revizuire, dar nu în mod automat, ci la la cererea consumatorului. Revizuirea în discuție poate fi realizată pe cale amiabilă, prin intermediul unei entități de soluționare alternativă a litigiilor, sau pe cale judecătorească.
Pafoanele pentru dobânda anuală efectivă (DAE) și costul total al creditării, stabilite de lege, se vor aplica exclusiv la valoarea principalului rămas de rambursat la data solicitării de revizuire a contractului.
Prin urmare, contractele de credit în derulare vor trebui să respecte noile plafoane ale dobânzilor, iar consumatorii vor avea la dispoziție mecanisme pentru a solicita adaptarea contractelor existente.
Legea se va aplica doar creditelor acordate de IFN-uri și cesiunilor de creanță de la IFN-uri, neaplicându-se creditelor bancare sau celor încheiate între persoanele fizice.