Gospodăriile din România și-au majorat veniturile cu 2,9% în al treilea trimestru al anului trecut, la 3.426 lei/lună

Gospodăriile din România și-au majorat veniturile cu 2,9% în al treilea trimestru al anului trecut, la 3.426 lei/lună
scris 10 ian 2018

Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 2,9% față de trimestrul anterior, până la 3.426 lei (737 euro) pe lună, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 3,1%, la 2.885 lei (621 euro), arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În al doilea trimestru din 2017, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 3.329 lei (727 euro), iar cheltuielile - de 2.797 lei (611 euro) pe lună, scrie News.ro

Veniturile lunare ale unui membru al familiei au fost de 1.308 lei (282 euro) în al treilea trimestru al anului trecut, cu 44 de lei mai mult față de trimestrul precedent.

Din veniturile totale lunare ale unei gospodării în al treilea trimestru, doar 3.160 lei (680 euro) au fost venituri bănești (1.206 lei pe persoană), restul fiind considerate venituri în natură.

Wizz Air, cel mai mare transportator aerian local, deschide o bază în Austria și anunță 17 noi rute, dar fără România. Astăzi, românii nu pot ajunge direct la Viena decât cu Tarom și Austrian Airlines CITEȘTE ȘI Wizz Air, cel mai mare transportator aerian local, deschide o bază în Austria și anunță 17 noi rute, dar fără România. Astăzi, românii nu pot ajunge direct la Viena decât cu Tarom și Austrian Airlines

Mai mult de jumătate - 62,5% - din veniturile totale ale gospodăriilor au provenit din salarii în perioada iulie-septembrie 2017, nivel în creștere față de cel înregistrat în al doilea trimestru, când salariile reprezentau doar 61,2% din venituri.

"La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (21,6%), veniturile din agricultură (3,2%), veniturile din activități neagricole independente (2,3%), cele din proprietate și vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%) precum și veniturile în natură (7,8%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,5%)", se precizează în comunicatul INS.

În privința consumului, o gospodărie din România a cheltuit lunar, în al treilea trimestru al anului trecut, 2.885 lei (sau 1.101 lei/persoană), adică 84,2% din veniturile totale, nivel în creștere față de trimestrul anterior.

”Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei”, se arată în comunicat.

Din total cheltuieli, 71,4% au fost cheltuieli de consum, 21,5% pentru impozite și contribuții, iar 4,1% alte cheltuieli.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
venituri