Imobiliare.ro: În România există o nevoie disperată de a construi locuințe

Imobiliare.ro: În România există o nevoie disperată de a construi locuințe
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2018

În România există încă o mare nevoie de a construi locuințe, în contextul în care volumul livrărilor de anul trecut a fost sub cel din 2016, iar construcțiile de locuințe nu au crescut în ritm cu cererea, consideră coordonatorul departamentului de analize imobiliare al Imobiliare.ro, Dorel Niță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Volumul livrărilor de anul trecut, de circa 53.000 de unități locative la nivel național, s-a situat sub nivelul consemnat în anul precedent, dar și sub cel din perioada 2008-2009, ce depășea 60.000 de unități.

Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun se îndreaptă spre avizul final pentru aurul din Rovina, al doilea cel mai mare zăcământ din Europa, la 50 kilometri de Roșia Montană, unde statul se ceartă cu alți canadieni

În București-Ilfov au fost finalizate circa 10.000 de locuințe, sub nivelul estimat inițial. „În continuare se construiește foarte puțin. Există, din punctul meu de vedere, o nevoie disperată de a construi locuințe”, susține Dorel Niță.

În opinia acestuia, de la jumătatea anului trecut, consumatorii au început să fie mai reticenți, piața fiind caracterizată de o volatilitate crescută din cauza programului Prima Casă, dar și evoluției dobânzilor. Acestea sunt premise ca cererea să se tempereze și, implicit, și creșterea prețurilor.

Între evoluția prețurilor locuințelor și cea a salariilor reale există o evidentă corelație – iar faptul că acestea din urmă și-au încetinit creșterea în ultima perioadă este semnificativ, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Economică în cadrul Băncii Transilvania. „E clar că perioada «de miere» s-a terminat și urmează o perioadă de ajustare, de decelerare”, notează reprezentantul Băncii Transilvania. Acesta observă că, în concordanță cu ceea ce poate fi observat la nivel european sau chiar în SUA, ritmul de majorare a prețurilor locuințelor din România a mai încetinit, nemaiexistând o atât de mare forță de creștere. 

Andrei Rădulescu mai spune că tendința prețurilor de pe segmentul rezidențial autohton este strict dependentă de ceea ce se întâmplă în zona euro. „Dacă prețurile din zona euro vor începe ajustarea, e evident că asta se va întâmpla și la noi. Dezechilibrele sunt mai mici acum, iar următorul final de ciclu va fi mai puțin abrupt. Faptul că am avut o atitudine mai prudentă va avea un efect pozitiv”, subliniază reprezentantul Băncii Transilvania.

„Nu mă aștept la șocuri, din punctul meu de vedere nu există premise pentru șocuri”, a adăugat Dorel Niță.

Potrivit lui Florin Dragu, Șeful Serviciului de Monitorizare Riscuri Sistemice din cadrul BNR, prețurile locuințelor din România și-au continuat tendința ascendentă și în 2017. Astfel, la nivelul trimestrului al treilea al anului trecut, rata anuală de creștere a acestora se situa ușor peste nivelul de alertă stabilit de Uniunea Europeană – respectiv 6%. Este, totuși, de menționat că alte țări din regiune, precum Cehia sau Ungaria, au consemnat majorări semnificativ mai mari, de circa 10%. 

La nivelul Capitalei, noii poli de dezvoltare rezidențială ar fi Expoziției, Aviației, Dimitrie Pompeiu, dar și Centrul Vechi – unde ar exista câteva terenuri pretabile pentru dezvoltări.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
constructii
imobiliare