10 tendințe în tehnologie în viziunea Gartner

10 tendințe în tehnologie în viziunea Gartner
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 dec 2016

David Cearly, vicepreședintele Gartner, a explicat, într-o prezentare online, care sunt tendințele din tehnologie pentru anul viitor, punând accent pe felul în care tehnologia începe să se adapteze nevoilor umane și modul în care dispozitivele conlucrează pentru a răspunde cerințelor utilizatorilor, reducând necesitatea ca oamenii să depună eforturi pentru a comunica cu dispozitivele și a își face înțelese solicitările.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Vrem sisteme care să facă trecerea de la adaptarea oamenilor la tehnologie către a avea tehnologie și aplicații care se adaptează la nevoile oamenilor. În loc să folosesc comenzi și ecrane, îi spun botului ce vreau să fac. Este treaba inteligenței din acel sistem să găsească o metodă prin care să execute acea comandă", afirmă Cearley, adăugând că toate lucrurile au potențialul de a fi inteligente.

Inteligența artificială

Inteligența artificială și Advanced Machine Learning, inclusiv deep learning, rețele neuronale și procesarea limbajului natural, vor depăși algoritmii tradiționali bazați pe reguli pentru a crea sisteme care pot înțelege previziona, adapta și funcționa autonom.

Aplicațiile inteligente, cum sunt asistenții personali virtuali și asistenții virtuali pentru clienți au potențialul de a transforma munca, serviciile de vânzări și serviciile pentru clienți, preluând unele atribuții umane, ceea ce ar face sarcinile zilnice mai simple și mai eficiente.

Obiectele inteligente interconectate

Obiectele inteligente, ca dronele, mașinile autonome și aparatele migrează de la programarea individuală la un model care implică relațiile dintre acestea, folosind inteligența artificială și capacitatea de învățare pentru a da naștere unor comportamente avansate bazate pe o interacțiune naturală cu celelelalte obiecte, mediul și oamenii din jur.

Realitatea virtuală

Realitatea virtuală și augmentată transformă puternic felul în care oamenii interacționează, atât când vine vorba de semenii lor, cât și în cazul sistemelor software. Realitatea augmentată va asista oamenii în diferite sarcini, urmând să pătrundă în majoritatea aspectelor vieții. Totodată, urmează un val de hiper-personalizare în tot ce înseamnă tehnologie, care să răspundă atât nevoilor inhdividuale cât și celor de grup, adaptat fiecărei situații în parte.

Digital Twins (Gemeni digitali)

Germenii digitali sunt copii digitale fidele ale unor obiecte fizice, realizate cu ajutorul senzorilor. Aceștia pot descrie aproape în timp real starea unui obiect, ajută la monitorizare, sincronizare, realizarea unor previziuni sau proiectare și prezic cu acuratețe performanțele unui produs, fiind utili în procesul de producție. Mașinile autonome și Internetul Lucrurilor (Internet of Things) sunt printre domeniile viitorului care folosesc gemenii digitali.

Blockchain

Blockchain este o tehnologie care promite să aducă încredere în medii unde aceasta lipsește. Tehnologia blockchain pătrunde în tot mai multe domenii, în special cel financiar, dar și în diferite industrii, crescând gradul de siguranță pe parcursul proceselor de aprovizionare. Un blockchain este un fel de registru digital, care implică criptografierea, și include toate tranzacțiile și legăturile dintre ele. Tehnologia stă în spatele monedei bitcoin, înlăturând problema cheltuirii duble a aceleași sume de bani.

Sisteme conversaționale

Sisteme conversaționale (deja cunoscuții chat bots sau sistemele care, prin comenzi vocale, pot îndeplini sarcini compleze și activa numeroase dispozitive) depășesc computerele tradiționale și dispozitivele obișnuite pentru a îmbrățisa întreaga gamă de terminale cu care oamenii ar putea interacționa. Gartner folosește termenul "mesh" (rețea pe deplin conectată) pentru a descrie interacțiunea dinamică a oamenilor, proceselor, obiectelor (dispozitivelor) și serviciilor care susțin ecositemul digital inteligent, capabil să răspundă unor cerințe umane complexe, prin comenzi simple, naturale.

Aplicații de rețea (Mesh App) și Service Arhitecture

Aplicațiile interconectate și Service Arhitecture (Arhitectură software bazată pe servicii), oferă utilizatorilor o soluții software simplificate adresate varietății de dispozitive disponibile și oferă o experință continuă în cazul trecerii de la o aplicație la alta sau de la un dispozitiv la altul.

Platforme digitale 

Platformele digitale integrate sunt platforme multimedia care ajută companiile în diferite aspecte, ca analiza datelor și a tendințelor, îmbunătățirea experienței clienților etc.

Arhitectura de securitate adaptivă

Inteligența obiectelor și gradul inedit de colaborare între acestea crează nevoia unor sisteme de securitate adaptive.

viewscnt
Afla mai multe despre
tendinte
tehnologie
garner
inteligenta artificiala
iot
mesh
blockchain
machine learning
dispozitive
cearly