Apple, Amazon și un fost agent FBI, printre susținătorii Microsoft în lupta cu guvernul SUA

Apple, Amazon și un fost agent FBI, printre susținătorii Microsoft în lupta cu guvernul SUA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 sep 2016

Companii din diferite domenii, grupuri de presă, un fost agent FBI și nu numai susțin Microsoft într-un proces cu guvernul SUA, prin care gigantul IT american contestă interdicția de a-și informa utilizatorii despre faptul că autoritățile solicită acces la datele lor, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printre susținătorii Microsoft în lupta cu autoritățile se numără companii, cum ar fi Apple, Alphabet, Amazon, Delta Air Lines și BP America, dar și Camera de Comerț a SUA și 29 de grupuri de presă, printre care Fox News  și  Associated Press.

Susținătorii au depus vineri, în instanță, documente prin care își exprimă sprijinul față de Microsoft, în calitate de intervievenți. Potrivit Bloomberg, intervenienții afirmă că beneficiile stocării datelor în cloud vor fi afectate dacă dreptul la viața privată nu va fi protejat de supravegherea guvernului.

În plus, Microsoft este susținută și de patru foști procurori americani și un ex-agent FBI. Aceștia afirmă că verificarea secretă este neconstituțională, având în vedere că “a obține un mandat fără a-l dezvălui anulează o funcție esențială a acestuia, reprezentată de înștiințarea persoanei care este ținta perchezițiilor”.

Google renunță la proiectul de constructie a unui smartphone modular CITEȘTE ȘI Google renunță la proiectul de constructie a unui smartphone modular

În aprilie, Microsoft a dat în judecată guvernul SUA pentru că refuză companiei dreptul de a-și informa utilizatorii atunci când o agenție guvernamentală cere accesul la conturile acestora de email și alte date stocate în cloud. Microsoft acuză guvernul american că, prin interzicerea informării utilizatorilor, încalcă prevederile Constituției SUA.

Mai exact, compania americană susține că acțiunile guvernului contravin celui de-al patrulea amendament al Constituției, care stabilește dreptul la informare al cetățenilor și companiilor în situațiile în care guvernul percheziționează sau confiscă proprietățile acestora. Totodată, autoritățile americane încalcă dreptul Microsoft la liberă exprimare, drept stabilit de primul amendament al Constituției. 

”Dreptul guvernului de a percheziționa locuințele și alte bunuri tangibile este limitat practic și legal. Dar legea permite guvernului să acceseze datele personale stocate în sistem cloud fără să informeze vreodată proprietarul unui cont că datele sale au fost verificate”, se arată într-un document depus în justiție pentru susținerea Microsoft.

De cealaltă parte, Departamentul american de Justiție, procurorul general Loretta Lynch și susținătorii acestora spun că instrumentele digitale ajuta în lupta împotriva infractorilor, tot mai sofisticați, și a teroriștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
apple
amazon
cloud
email
instanta
justitie
date
fbi