Bitdefender: Posesorii de dispozitive cu sisteme OS X și iOS, folosite de Apple, sunt expuși furtulului de informații

Bitdefender: Posesorii de dispozitive cu sisteme OS X și iOS, folosite de Apple, sunt expuși furtulului de informații
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 feb 2017

Proprietarii de terminale Mac, fabricate de Apple, pot fi monitorizați printr-o amenințare cibernetică special creată în acest sens, parte a uneia dintre cele mai ample campanii de spionaj din istorie, operate de vorbitori de limbă rusă, potrivit unui comunicat publicat joi de producătorul român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Posesorii de dispozitive cu sistem de operare OS X și iOS sunt expuși astfel furtului de date și informații prin intermediul unei amenințări dezvoltate în mod special pentru terminale Apple, scrie News.ro.

Potrivit Bitdefender, Xagent este cea mai agresivă amenințare avansată persistentă (APT) care spionează terminale Apple identificată vreodată – cu acces în mod direct la OSX (sisteme desktop PC iMac și laptopuri Apple MacBook Air sau Pro) și indirect la iOS (telefoane iPhone și tablete iPad).

”Dezvoltatorii amenințării Xagent nu se adresează maselor de utilizatori, ci vizează victime specifice, cu scopul clar de a sustrage date și de a monitoriza activitatea unor persoane cheie, cu acces la informații de importanță strategică”, se arată în comunicat.

Specialiștii Bitdefender au descoperit că versiunea amenințării Xagent, destinată dispozitivelor Mac, dezvoltată de vorbitori de limbă rusă, se descarcă automat în timpul vizitării unor site-uri, exploatând vulnerabilități software existente în sistemul de operare.

RAPORT Numărul alertelor de securitate cibernetică a crescut anul trecut în România cu 62% CITEȘTE ȘI RAPORT Numărul alertelor de securitate cibernetică a crescut anul trecut în România cu 62%

Bitdefender a semnalat încă de la sfârșitul anului 2015 că și România se află pe lista statelor spionate de amenințarea cibernetică denumită APT28. Cunoscut și sub denumirea Sofacy, APT28 a fost dezvoltat de vorbitori de limbă rusă și a făcut parte dintr-o operațiune amplă de colectare de date provenite de la victime selectate după criterii specifice.

Printre țintele vizate de atacatorii ruși, identificate atunci în premieră de Bitdefender, au fost și instituții guvernamentale, servicii de telecomunicații și criminalitate informatică și companii aerospațiale din România, Germania și Ucraina. APT28 sau Sofacy a activat în mod anonim în Europa din 2007 și a fost folosit pentru a colecta date și informații legate de teme sensibile pentru Rusia.

”Vârfurile de activitate ale APT28 au fost înregistrate în paralel cu desfășurarea unor evenimente internaționale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruși și forțele guvernamentale din Ucraina sau mediatizarea construirii avionului militar rusesc PAK FA T-50 Fighter, capabil să atingă viteze supersonice, un competitor al modelului F35 al companiei americane Lockheed Martin”, se arată în comunicat.

Principalul competitor al Bitdefender pe piața din România este producătorul rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitdefender
os x
ios
apple