China a vrut să pedepsească țările UE care interzic Huawei, potrivit unui proiect de acord

China a vrut să pedepsească țările UE care interzic Huawei, potrivit unui proiect de acord
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2021

În cadrul recentului acord de investiții semnat de Uniunea Europeană și China după șapte ani de discuții, negociatorii Beijingului au încercat să pedepsească țările UE care limitează sau blochează accesul companiilor chineze de telecomunicații precum Huawei, relatează luni DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dar UE a zădărnicit planul Beijingului de a insera o clauză în acest sens în documentul final, potrivit unui proiect de text al acordului obținut luni de agenția de presă germană, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, China a dorit să-și rezerve dreptul de a refuza beneficiile deschiderii parțiale a sectorului său de telecomunicații pentru investitorii din țările "care blochează sau discriminează în mod arbitrar companii chineze de telecomunicații în legislație sau politică".

ANAF se străduiește să dubleze numerarul în afara sistemului bancar comparativ cu procentajul din zona euro CITEȘTE ȘI ANAF se străduiește să dubleze numerarul în afara sistemului bancar comparativ cu procentajul din zona euro

Acest pasaj, care se găsește într-un proiect de text al acordului din 11 decembrie, a fost în cele din urmă eliminat.

În noiembrie, grupul chinez Huawei a reclamat la Comisia Europeană faptul că România și Polonia încalcă legislația UE privind sistemul 5G, prin faptul că  vor „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”.

Comisia Europeană și China au anunțat la 30 decembrie că au ajuns la un acord exhaustiv privind investițiile.

Ambele părți încă finalizează textul acordului, cu detalii legale încă de rezolvat. Acordul trebuie de asemenea aprobat de țările membre ale UE și de Parlamentul European, un proces ce ar putea dura câteva luni.

O rezistență considerabilă a apărut împotriva acordului, criticii acestui acord fiind de părere că el nu conferă Bruxellesului suficientă putere pentru a răspunde preocupărilor privind drepturile omului și practicile de muncă din China.

Echipa președintelui ales american Joe Biden a exprimat de asemenea rezerve, spunând că ar fi mai bine dacă SUA și Europa ar avea aceleași reguli în privința China, pe fondul temerilor că acordul ar ajuta Beijingul să pună bețe în roate relației transatlantice.

Printre altele, acordul ar oferi companiilor europene acces la piețele chineze anterior închise sau sever reglementate și ar facilita investițiile chineze în Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
huawei