Comisia Europeană acuză Facebook că a oferit informații false pentru a putea prelua WhatsApp

Comisia Europeană acuză Facebook că a oferit informații false pentru a putea prelua WhatsApp
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 20 dec 2016

Comisia Europeană (CE) acuză Facebook că a oferit informații false în timpul investigațiilor desfășurate de executivul european pentru aprobarea preluării serviciului de mesagerie WhatsApp de către rețeaua socială. Facebook riscă o amendă de 1% din cifra de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 „Companiile sunt obligate să ofere informațíi corecte Comisiei în timpul investigațiilor legate de fuziuni. Acestea trebuie să trateze cu seriozitate obligațiile. În cazul de față, opinia preliminară a Comisiei este că Facebook a oferit informații incorecte sau înșelătoare în timpul invegației pentru preluarea WhatsApp. Facebook are acum oportunitatea să ofere o explicație”, a afirmat comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager, potrivit unui comunicat CE.

Comisia spune, însă, că sesizările nu vor afecta retroactiv decizia de a aproba fuziunea, în valoare de 22 miliarde de dolari, care a avut loc în 2014.

În timpul investigațiilor pentru preluarea WhatsApp de către Facebook, Comisia Europeană a analizat, printre altele, posibilitatea ca rețeaua socială să asocieze conturile utilizatorilor săi cu cele ale utilzatorilor WhatsApp.  În august 2014, când Comisia a fost notificată despre tranzacție, cât și ulterior, când CE a cerut informații suplimentare, Facebook a susținut că nu poate realiza o asociere automată a celor două conturi.

În august 2016, WhatsApp a anunțat modificarea politicilor de confidențialitate, printre care posibilitatea de a asocia numerele de telefon ale utilizatorilor WhatsApp cu profilul de Facebook al acestora. Cele două companii au susținut că acest lucru va îmbunătăți experiența utilizatorilor, permițânu-le să intre mai ușor în cont cu prietenii lor și oferindu-le acces la informații mai relevante.

Comisia Europeană a ajuns, însă, la concluzia preliminară că posibilitatea tehnică de asociere a conturilor exista și în 2014, ceea ce înseamnă că Facebook a ascuns aceste informații la momentul tranzacției. Totuși, CE susține că posibilitatea de a asocia numerele de telefon cu identitatea de pe Facebook a utilizatorilor nu a reprezentat un criteriu decisiv pentru aprobarea tranzacției.

Facebook trebuie să ofere explicații Comisiei până pe 31 ianuarie 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
ce
comisia europeana
whatsapp
preluarea
informatii false
conturi