DOCUMENT Opțiunea statului de a cumpăra acțiunile DT la Telekom - blocată. Decizia revine viitorului guvern

DOCUMENT Opțiunea statului de a cumpăra acțiunile DT la Telekom - blocată. Decizia revine viitorului guvern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 nov 2019

Ministerul Finanțelor trebuie să se pronunțe, în urma unei analize, dacă statul va achiziționa pachetul de acțiuni deținut de Deutsche Telekom (DT)/OTE la Telekom Romania Communications, fosta companie Romtelecom, indică un  document al Ministerului Comunicațiilor, analizat de Profit.ro. Opțiunea este însă blocată la acest moment, deoarece statul are nevoie de o schimbare importantă în legislație, care, în forma actuală, nu-i permite să cumpere acțiuni. Un proiect de ordonanță care ar fi acordat statului posibilitatea să cumpere acțiuni a fost inițiat în vară de Ministerul Economiei, dar a fost întârziat în procesul de avizare interministerială. Chiar dacă proiectul are acum toate avizele, Guvernul Dăncilă, demis de Parlament, nu mai are cum să promoveze această modificare. Decizia dacă statul va oferta preluarea participației DT/OTE la Telekom Romania Communications, unde mai are 45,99% din acțiuni, revine astfel viitorului guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Profit.ro a anunțat în vară că grupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, sunt pe cale să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România, informațiile vehiculate indicând atunci patru competitori care discută o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere: RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari (pentru  infrastructura și abonații de telefonie mobilă), grupul francez Orange (pentru operațiunile aferente rețelelor fixe), compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși.

Important este și că statul ar avea drept de preempțiune 1 an în cazul în care DT/OTE vinde pachetul majoritar de acțiuni deținut la fostul Romtelecom, potrivit unei informații publicate de Hotnews la începutul lunii octombrie.

Telekom Romania Communications, fostul operator Romtelecom, este controlată de grupul elen OTE (OTE International Investments Limited - Cipru) - 54,01% și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) - 45,99%. Telekom Romania Communications este acționar la Telekom Romania Mobile Communications, al treilea operator local de telefonie mobilă după numărul de clienți, cu 29,99%, alături de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), cu o acțiune, și Cosmote Moblie Communications (Grecia) - 69,99%. Telekom Romania Communications și Telekom Romania Mobile Communications acționează din septembrie 2014 sub același brand, Telekom România, deținut de Deutsche Telekom.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: Google cumpără Fitbit, compania care a preluat producătorul român de ceasuri inteligente Vector Watch și are la București cel mai mare centru R&D din afara SUA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Tranzacție: Google cumpără Fitbit, compania care a preluat producătorul român de ceasuri inteligente Vector Watch și are la București cel mai mare centru R&D din afara SUA

Grupul elen OTE este deținut în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.

"În ce privește disponibilitatea statului de a se angaja din punct de vedere financiar în procesul de achiziționare a pachetului de acțiuni deținut de Deutsche Telekom/OTE la Telekom România Communications, Ministerul Finanțelor se va pronunța după crearea cadrului legal care să permită statului cumpărarea de acțiuni prin intermediul persoanelor juridice de drept public și ulterior prezentării unei analize din care să rezulte necesitatea, oportunitatea și avantajele economico-financiare ale acestei tranzacții", scrie în documentul Ministerului Comunicațiilor.

WhatsApp poate fi securizat cu amprenta pe Android CITEȘTE ȘI WhatsApp poate fi securizat cu amprenta pe Android

Informații privind o eventuală retragere a celor două companii de pe piața românească au apărut la începutul anului și s-au intensificat în această toamnă.

Principalii concurenți ai Telekom România sunt operatorii de telefonie mobilă Orange și Vodafone și operatorii prin cablu RCS&RDS (prezent și în zona de telecomunicații mobile) și UPC România.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ministerul finantelor
romtelecom
guvern
ote
actiuni