Ericsson: Operatorii telecom din România trebuie să-și regândească modelul de business odată cu trecerea la 5G

Ericsson: Operatorii telecom din România trebuie să-și regândească modelul de business odată cu trecerea la 5G
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2017

Jucătorii din piața telecom trebuie să-și regândească modelul de business odată cu trecerea la tehnologia 5G, iar recuperarea investiției va depinde de atenția pe care aceștia o acordă în a profita de avantajele acestei noi tehnologii, a declarat, pentru News.ro, managerul de țară al companiei de tehnologie Ericsson, Giovanni Dalla Vedova, care ocupă și funcția de director de vânzări pentru România și Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un raport realizat de Ericsson arată că, în România, digitalizarea industriilor va genera un venit potențial pentru jucătorii din industria IT&C de 8,4 miliarde de dolari până în 2026. Dintre aceștia, 3,2 miliarde dolari vor reprezenta venituri generate de tehnologia 5G.

Totodată, oportunitățile de afaceri ale implementării de tehnologii 5G în digitalizarea industriilor sunt estimate la peste 1,2 trilioane de dolari la nivel global în 2026.

Giovanni Dalla Vedova atrage însă atenția că firmele trebuie să-și reconsidere rolul dacă vor să profite din plin de avantajele noii tehnologii.

”Pentru a captura potențialul pieței, este nevoie de investiții susținute în tehnologia 5G, dar și în dezvoltarea afacerii, modele ”go-to-market” și adaptare organizațională. Pentru a profita de avantajele acestei tehnologii, operatorii trebuie să-și reconsidere rolul, să se gândească la valoarea pe care vor s-o livreze și la ce model de afaceri trebuie folosit. ROI-ul (recuperarea investiției - n.r.), în acest caz, va fi proporțional cu atenția pe care aceștia o acordă în a profita de avantajele acestei tehnologii”, a a declarat managerul de țară.

Șeful ANCOM: Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G CITEȘTE ȘI Șeful ANCOM: Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G

În plus, fiecare generație nouă de tehnologie aduce noi oportunități de afaceri pentru operatori și alți jucători. Pe măsură ce jucătorii din piață reușesc să conecteze mai mulți oameni, mai multe terminale și să creeze noi servicii, ei pot acum accesa noi surse de venit și își pot eficientiza operațiunile cu fiecare nouă generație de tehnologie, potrivit reprezentantului Ericsson.

El consideră că, în acest mod, 5G poate reprezenta pentru jucători oportunitatea de a intra pe o piață nouă și de a avea un nou model de afaceri, pe măsură ce vor asigura instrumentele și serviciile necesare în procesul de transformare digitală.

În 12 iunie, Telekom România și Ericsson au organizat prima demonstrație live a tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Tehnologia 5G ar putea fi de zeci de ori mai rapidă decât 4G, în timpul testelor fiind atinse viteze de până la 24 Gbps. Ericsson păstrează însă o legătură strânsă cu toți operatorii, potrivit lui Dalla Vedova.

”Totodată, păstrăm o legătură strânsă cu toți operatorii și analizăm în mod constant moduri în care tehnologia noastră avansată îi poate ajuta să-și îmbunătățască oferta către clienții lor, să deschidă noi piețe și să descopere noi fluxuri de venituri. Când noi contracte sunt semnate și comunicarea este agreată de toate părțile, vom fi încântați să le anunțăm public”, a afirmat reprezentantul companiei.

La nivel global, există mai multe sectoare în care avansul va fi puternic în viitor, iar unul dintre acestea este internetul mobil.

”Vedem mai multe zone de creștere. Internetul mobil va continua să crească puternic. Potrivit ultimului raport, în medie, vor exista zilnic peste un milion de noi abonați până în 2022. 4G va fi tehnologia dominantă în 2018, având cea mai rapidă rată de adopție din istorie”, a afirmat Dalla Vedova.

El a subliniat că, în prezent, operatorii își dezvoltă rețelele LTE în LTE-Advanced sau Gigabit LTE pentru a atinge viteze superioare, specifice fibrei optice. Dincolo de anul 2018, 5G va deveni un vector cheie de creștere, pe măsură ce operatorii vor începe testele comerciale și lansarea unor anumite servicii.

Președintele Vodafone România: 5G este la cel puțin trei ani distanță, la nivelul industriei CITEȘTE ȘI Președintele Vodafone România: 5G este la cel puțin trei ani distanță, la nivelul industriei

”În 2022, circa 15% din populația planetei va avea acoperire 5G. Industria telecomunicațiilor se schimbă în mod constant și, ca jucător de elită în acest domeniu, ne concentrăm pe talente, atât din punct de vedere al dezvoltării de competențe, cât și al achiziției. Pe măsură ce ne străduim să ne întărim poziția în diferite zone, evaluăm constant nevoia de a angaja noi talente în zonele strategice din România și la nivel global”, a afirmat Dalla Vedova.

Printre zonele care vor avea mult de câștigat în urma utilizării tehnologiei 5G, Dalla Vedova a amintit de controlul autovehiculelor autonome, sistemele de transport inteligente, examinările și intervențiile medicale de la distanță, rețelele de management din orașele inteligente, controlul în timp real al traficului, realitatea virtuală și augmentată.

Ericsson Telecommunications Romania a înregistrat anul trecut venituri totale de 773,65 milioane lei (172 milioane euro) și a înregistrat un profit net de 31,96 milioane lei (7,1 milioane euro), având 2.840 de angajați, potrivit datelor trimise la Ministerul Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
itc
5g
ericsson
dalla vedova