Examinarea extrădării directoarei financiare Huawei Meng Wanzhou, amânată la 6 martie de justiția canadiană

Examinarea extrădării directoarei financiare Huawei Meng Wanzhou, amânată la 6 martie de justiția canadiană
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2019

Prima audiere a extrădării directoarei financiare a Huawei a fost amânată la începutul lui martie, pentru a permite justișței canadiene să studieze dosarul transmis luni de Statele Unite, care vor să o judece cu privire la încălcarea sancțiunilor impuse Iranului, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Meng Wanzhou a compărut scurt, marți - la o zi după publicarea de către justiția americană a listei capetelor de inculpare a bijuteriei telecomunicațiilor chineze și a directoarei financiare a Huawei - într-un tribunal, la Vancouver, unde intenționa să ceară o modificare a prevederilor eliberării sale condiționate, scrie News.ro.

Un magistrat canadian a amânat cu o lună, la 6 martie, data audierii în cursul căreia justiția canadiană va accepta sau nu să lanseze procedura de extrădare cerută de Statele Unite.

Următoarea versiune de Android va aduce o autonomie mai mare pe smartphone-urile cu ecrane OLED. Google și-a făcut mea culpa CITEȘTE ȘI Următoarea versiune de Android va aduce o autonomie mai mare pe smartphone-urile cu ecrane OLED. Google și-a făcut mea culpa

Guvernul chinez a acuzat marți Statele Unite de ”scouri politice” și ”manipulări politice” și a exercitat presiuni asupra Ottawei să o elibereze rapid pe Meng Wanzhou, numărul doi la Huawei, însă noul ministru canadian al Justiției David Lametti a avertizat că procedura ar putea ”să dureze mult timp”.

”Nu știu dacă vorbim despre luni sau despre ani”, a subliniat judecătorul William Ehrcke de la Curtea Supremă a Columbiei Britanice, într-o scurtă audiere solicitată de Meng, fiica fonsatorului grupului de telecomunicații chinez.

”Doamna Meng a cerut să se schimbe identitatea persoanei numite drept cauțiune în ordonanța sa de cauționare”, a declarat pentru AFP ministrul canadian al Justiției.

Arestată la 1 decembrie, la solicitarea Statelor Unite, pe când era în tranzit la Vancouver, Meng a obținut zece zile mai târziu o eliberare în condiții stricte - predarea documentelor de călătorie, depunerea unei cauțiuni în valoare de zece milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), purtarea unei brățări electronice și obligația de a rămâne la o reședință supravegheată și de a respecta o interdicție de a circula.

Or cinci părți s-au prezentat inițial ca garante ale cauțiunii, inclusiv un agent imobiliar care și-a pus drept garanție casa, a cărei valoare o estima la 1,8 miliaone de dolari canadieni. Însă, potrivit apărării lui Meng, valoarea acestei case a fost reevaluată în scădere, între timp, iar acesta a propus judecătorului să depună bani pentru a acoperi diferența, potrivit presei.

”Coroana a acceptat această cere”, a anunțat Ministerul Justiței.

Judecătorul Ehrcke a profitat de această audiere pentru a reveni asupra cererii de extrădare a Washingtonului, transmisă oficial luni Guvernului canadian, a cărei audiere cu privire la primirea acesteia era stabilită inițial la 6 februarie.

Concret, justiția canadiană nu trebuie să se pronunțe asupra fondului dosarului, ci doar să judece dacă cererea Statelor Unite respectă condițiile tratatului de extrădare între cele două țări nord-americane.

În cazul în care un judecător decide extrădarea, ministrul canadian al Justiței urmează să semneze - sau să refuze să o facă - o asemenea măsură, a subliniat Lametti.

”STAT DE DREPT”

Arestarea lui Meng a creat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa și Beijing, în contextul în care cele două țări au lansat ”discuții exploratorii” în vederea unui tratat de liber-schimb.

Autoritățile chineze au arestat între timp doi canadieni, iar un tribunal chinez a condamnat la moarte un al treilea canadian, însă Beijingul dă asigurpri că aceste măsuri nu au legătură cu scandalul Huawei.

”Ne confruntăm cu o situație dificilă cu China”, a recunoscut marți ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland.

Premierul Justin Trudeau a repetat, marți, că șara sa este ”un stat de drept”.

Potrivit dosarului acuzării, prezentat luni, Departamentul american al Justiției a reținut 13 capete de inculpare, legate de încălcări ale sancțiunilor americane impuse Iranului, împotriva Huawei și directoarei sale financiare.

Departamentul a inculpat, de asemenea, două filiale ale Huawei cu privire la furt de secrete industriale ale grupului american de telecomunicații T-Mobile.

Într-un comunicat transmis AFP, grupul Huawei s-a declarat ”dezamăgit” și a dezmințit că a comis vreo faptă reprobabilă. Numărul doi smartphone a anunțat că ”nu cunoaște acte condamnabile ale doameni Meng” și că este ”convins că tribunalele americane vor ajunge la aceeași concluzie”.

Canada urmează să negocieze această criză diplomatică fără ambasadorul său la Beijing, dat afară în weekend de către Justin Trudeau pentru că a declarat că ”ar fi foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunța să ceară extrădarea lui Meng.

”Este urgent ca Guvernul să remedieze această situație” și să numească un nou ambasador, a recunoscut ministrul Chrystia Freeland.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
meng wanzhou