EXCLUSIV Guvernul a invocat perchezițiile DNA ca argument pentru trecerea Loteriei la premier

EXCLUSIV Guvernul a invocat perchezițiile DNA ca argument pentru trecerea Loteriei la premier
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 oct 2015

Perchezițiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la Loteria Română, vizând și contractul încheiat cu Novomatic, au fost folosite ca argument de către Guvern, conform documentelor consultate de Profit.ro, pentru trecerea Loteriei la Oficiul Jocurilor de Noroc și a Oficiului în coordonarea directă a premierului. Premierul Victor Ponta a susținut public acest contract.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Argumentul legat de acțiunile DNA a fost introdus în nota de fundamentare a ordonanței prin care Loteria Română a fost trecută de la Ministerul Finanțelor la Oficiului Național al Jocurilor de Noroc, dar după ce ordonanța a fost aprobată de Guvern.

Practic, ordonanța a fost prezentată în ședința de guvern cu o anumită notă de fundamentare, care însă a fost schimbată ulterior prin introducerea și a argumentului legat de DNA.

Forma ordonanței intrată în ședința de guvern a fost prezentată aici de Profit.ro.

În documentul redactat ulterior aprobării în ședință, Guvernul a scris că perchezițiile DNA afectează credibilitatea Loteriei Române, motiv pentru care se impun măsuri de urgență. Aceste măsuri au fost transferul Loteriei la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) și al Oficiului în directa coordonare a prim-ministrului Ponta.

Consiliul Legislativ a atenționat însă, în unul dintre documentele consultate de Profit.ro, că nu există motive care să justifice efectuarea acestui transfer în procedură de urgență.

Până în prezent, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a funcționat în subordinea Guvernului. Ordonanța de urgență adoptată schimbă însă nivelul de subordonare stabilind că Oficiul își va desfășura activitatea în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria prim-ministrului. Deci, strict în coordonarea actualului premier.

Argumentele Guvernului: Acțiunile DNA la Loterie au un impact negativ în percepția publică, oamenii nu au încredere în extrageri

"Având în vedere impactul negativ în percepția publică în legătură cu acțiunile organelor de cercetare penală privind contractele considerate păguboase, încheiate de Loteria Română în trecut, precum și îndeplinirea defectuoasă de către C.N. Loteria Română a obiectului său de activitate reflectat în rezultatele financiare în scădere ale companiei, a faptului că, mai bine de șase luni, Loteria are o conducere care nu are expertiză în domeniul jocurilor de noroc, situație care de asemenea afectează scăderea încrederii cetățenilor în corectitudinea extragerilor realizate, se impune luarea de urgență a unor măsuri de recredibilizare a companiei, în caz contrar existând imposibilitatea ulterioară a redresării companiei", se afirmă în documentul final anexat ordonanței de urgență și semnat de premierul Ponta, în condițiile în care textul inițial al notei de fundamentare, obținut de Profit.ro, nu conținea nicio referire la acțiunea DNA și nici la lipsa de experiență a conducerii.

Ordonanța de trecere a Loteriei la Oficiul Jocurilor de Noroc a fost discutată de Guvern în primă lectură exact în ziua în care procurorii DNA au venit la Ministerul Finanțelor pentru a ridica mai multe documente în cadrul unei anchete care vizează Loteria Română.

Verificările vizează, printre altele, modul în care a fost încheiat și derulat de către Loterie contractul cu grupul austriac Novomatic, cu privire la aparatele tip jocuri de noroc. Novomatic a încheiat contractul cu Loteria după rezilierea celui cu Intracom-Intralot, criticat mulți ani de opinia publică, pe motiv că ar fi adus pierderi Loteriei.

Loteria Română a selectat grupul austriac de firme Novomatic în urmă cu doi ani pentru livrarea a 10.000 de terminale de videoloterie, contractul, semnat pe o perioadă de 15 ani, garantând companiei de stat un venit de minumum 75 de milioane de euro. Presa a relatat atunci că Novomatic deține un pachet din acțiunile firmei Intralot din Grecia, care derulase în ultimii zece ani un contract similar cu Loteria, considerat păgubos de către autorități și investigat de Consiliul Concurenței.

În toamna anului 2013, premierul Victor Ponta, întrebat despre oportunitatea contractului cu Novomatic, a afirmat că înțelegerea este una avantajoasă, deoarece venitul garantat statului crește de la 10 milioane de euro din vechiul contract la 75 de milioane de euro, iar critici nu sunt formulate decât din partea societăților de presă care nu își achită taxele la buget.

După perchezițiile recente ale DNA, firma Novo VLTech Solutions, din grupul Novomatic, a transmis însă că nu a virat Loteriei Române cele 75 de milioane de euro deoarece compania de stat nu a pus la dispoziție spații pentru instalarea terminalelor de video-loterie, astfel că nu au fost îndeplinite condițiile din contractul semnat în urmă cu doi ani.

Consiliul Legislativ a transmis Guvernului că nu înțelege care este urgența trecerii Loteriei la Oficiu și la premier

Trecerea Loteriei de la Ministerul Finanțelor la Oficiul Jocurilor de Noroc și a Oficiului în coordonarea premierului a fost avizată de Consiliul Legislativ, care analizează acte normative mai mult din punct de vedere al tehnicii legislative, dar cu observația că nu înțelege care este urgența, mai exact motivul pentru care operațiunea este efectuată prin ordonanță de urgență. Consiliul a amintit că Guvernul este obligat de Curtea Constituțională să prezinte clar motivele urgenței.

"Semnalăm că motivarea urgenței reglementărilor propuse nu este dezvoltată, făcându-se referire doar la două recomandări ale Comisiei Europene și la «necesitatea instituirii unor măsuri legislative privind o mai bună funcționare a Loteriei». În raport cu prevederile Constituției, conform cărora Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, menționarea doar a necesității emiterii unei ordonanțe de urgență este insfucientă, fiind necesară și prezentarea elementelor de fapt și de drept în susținerea situației extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunând recurgerea la această cale de reglementare", spun experții Consiliului Legislativ în document.

Ei amintesc că aceeași cerință a motivării urgenței unui act normativ a fost stabilită și prin decizie a Curții Constituționale și că inexistența sau neexplicarea urgenței constituie "în mod evident" o barieră constituțională în calea adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență.

La această atenționare de explicare a urgenței, Guvernul a introdus în documentul anexat ordonanței referirea la acțiunile DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
loterie
guvern
dna