Facebook are un nou instrument pentru depistarea conturilor false, bazat pe învățarea mecanică

Facebook are un nou instrument pentru depistarea conturilor false, bazat pe învățarea mecanică
scris 5 mar 2020

Cu ajutorul acestui instrument, gigantul american a eliminat anul trecut 6,6 miliarde de conturi false.

Mulți ani, Facebook nu a luat nicio măsură împotriva conturilor false, nevăzând o problemă în faptul că cineva vrea să aibă mai multe conturi. Abia când au început să ia amploare campaniile de dezinformare și spam a devenit evident rolul acestor conturi în propagarea minciunilor și a înșelătoriilor.

Sub presiunea autorităților și criticat din toate părțile, Facebook a început în ultima vreme să ia măsuri împotriva conturilor false. Însă, pentru a depista conturile false folosite în acest gen de campanii, sunt necesare instrumente eficiente, capabile să le identifice automat pe baza anumitor tipare de comportament.

IDC: Piața smartphone-urilor va scădea cu peste 10% în prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI IDC: Piața smartphone-urilor va scădea cu peste 10% în prima jumătate a anului

Aici intervine învățarea mecanică, cu care Facebook lucrează de mai mulți ani. Învățarea mecanică este folosită de instrumentele cu care gigantul american depistează conturile false.

Cu un astfel de instrument, anunță Facebook, au fost eliminate anul trecut 6,6 miliarde de conturi false. În afară de acestea, au fost blocate din fașă milioane alte tentative de creare a conturilor false.

Tehnologia folosită se numește Deep Entity Classification. Acesta folosește învățarea mecanică și evaluează comportamentul tuturor utilizatorilor și felul în care aceștia interacționează pentru a deosebi conturile false de cele reale.

DEC creează pentru fiecare cont un profil care conține în jur de 20.000 de caracteristici. Practic, se încearcă stabilirea unor criterii pe baza cărora să se depisteze comportamentul artificial, învățând cum se comportă utilizatorii obișnuiți și înțelegând care sunt diferențele.

Conform estimărilor oficiale, conturile false reprezintă 5% din totalul conturilor de Facebook.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
invatare mecanica