Facebook denunță o manipulare a Rusiei și suspendă 13 conturi și două pagini Peace Data, un fals organ de presă

Facebook denunță o manipulare a Rusiei și suspendă 13 conturi și două pagini Peace Data, un fals organ de presă
scris 2 sep 2020

Facebook denunță o operațiune atribuită Rusiei vizând să influențeze, pe această rețea de socializare, electoratul de stânga din Statele Unite și Regatul Unit prin intermediul unui fals organ de presă intitulat Peace Data, relatează Reuters.

Acest site dispune de 13 conturi și două pagini Facebook, create anul trecut. Ele au fost suspendate luni din cauza folosirii unor identități false și altor forme de ”comportament etic neadecvat”, a anunțat marți Facebook.

Peace Data a recrutat jurnaliști independenți însărcinați să scrie articole despre politica americană și britanică, scrie News.ro.

Aproape 4 milioane de aplicări în perioada iunie – august. 420.000 de români și-au căutat un job în ultimele trei luni CITEȘTE ȘI Aproape 4 milioane de aplicări în perioada iunie – august. 420.000 de români și-au căutat un job în ultimele trei luni

Facebook anunță că a anchetat și ”stabilit legături cu indivizi asociați activităților Internet Research Agency (IRA)", o organizație rusă care, potrivit serviciilor americane de informații, ar fi jucat un rol central în amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Twitter a anunțat, la rândul său, că a suspendat cinci conturi care ar putea avea ”legături cu membri ai statului rus”.

Contactat de Reuters, Peace Data nu a răspuns, iar reprezenați ai Rusiei nu au fost disponibili imediat.

Rusia respinge acuzații de amestec ale Statelor Unite și să asigurări că nu se amestecă în politica altor țări.

Peace Data ar fi țintit în principal grupări apropiate stângii în Statele Unite și în Marea Britanie, potrivit societății Graphika, specializată în analiza rețelelor de socializare.

Graphika a publicat un raport în care arată că Peace Data a postat mesaje critice cu privire la membri ai dreptei și de centru-stânga și că site-ul a ”acordat o atenție deosebită tensiunilor rasiale și politice” din Statele Unite.

Graphika precizează că doar 5% dintre articolele în engleză ale Peace Data vizează alegerile americane, dar că ”acest aspect al operațiunii sugerează o încercare de fidelizare a unui public de stânga cu scopul de a-l deturna de la campania lui (Joe) Biden”.

Aceste concluzii susțin o evaluare publicată luna trecută de contraspionajul american, potrivit căreia Moscova ar folosi dezinformarea pe Internet pentru a submina campania candidatului democrat în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie Joe Biden.

Un reprezentant al campaniei lui Donald Trump a declarat pentru Reuters că președintele american va fi reales ”cinstit și nu are nevoie de amestecuri străine”. Contactată de reuters, campania lui Joe Biden nu a răspuns imediat.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
rusia