Facebook renunță la sistemul său de recunoaștere facială, din cauză îngrijorărilor utilizatorilor și autorităților

Facebook renunță la sistemul său de recunoaștere facială, din cauză îngrijorărilor utilizatorilor și autorităților
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2021

Facebook a anunțat că renunță la sistemul său de recunoaștere facială, din cauză îngrijorărilor tot mai mari ale utilizatorilor și autorităților de reglementare privind respectarea dreptului la viața privată, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rețeaua de socializare, a cărei companie-mamă se numește acum Meta, a declarat că va șterge formatele individuale de recunoaștere facială pentru peste 1 miliard de oameni, ca urmare a acestei schimbări, scrie News.ro.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Compania a spus într-o postare pe blog că mai mult de o treime dintre utilizatorii activi zilnici ai Facebook, sau peste 600 de milioane de conturi, au optat pentru utilizarea tehnologiei de recunoaștere a feței.

Facebook nu va mai recunoaște automat fețele oamenilor în fotografii sau videoclipuri, se spune în postare.

Schimbarea va afecta și tehnologia automată pentru textul alternativ destinat persoanelor neevăzătoare sau cu deficiențe de vedere.

Serviciile Facebook care se bazează pe sistemele de recunoaștere a feței vor fi eliminate în următoarele săptămâni.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

”Există multe preocupări cu privire la locul tehnologiei de recunoaștere facială în societate, iar autoritățile de reglementare sunt încă în proces de a oferi un set clar de reguli care guvernează utilizarea acesteia”, a spus compania.

”În mijlocul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri de utilizare este adecvată.”

Încetarea utilizării sistemului de recunoaștere a feței face parte dintr-o ”înlăturare la nivel de companie a acestui tip de identificare largă”, se afirmă în postare.

Meta, care și-a prezentat foaia de parcurs săptămâna trecută pentru crearea unei lumi virtuale, a declarat că va lua în considerare în continuare tehnologia de recunoaștere facială pentru cazurile în care oamenii trebuie să își verifice identitatea sau pentru a preveni frauda și uzurparea identității.

Pentru viitoarele utilizări ale tehnologiei de recunoaștere facială, Meta ”va continua să fie transparentă în privința utilizării intenționate, despre modul în care oamenii pot avea control asupra acestor sisteme și asupra datelor lor personale”.

Decizia de a închide sistemul de pe Facebook vine pe fondul unui val de știri din ultima lună, după ce Frances Haugen, o fostă angajată devenită denunțătoare, a publicat o mulțime de documente interne ale companiei către companiile de știri, parlamentari și autorități de reglementare.

Rapoartele arată că Facebook cunoaște de multe dintre daunele provocate de aplicațiile și serviciile sale, dar fie nu remediază problemele, fie nu încearcă suficient de mult să le rezolve.

În 2012, Facebook a achiziționat start-up-ul israelian Face.com pentru sub 100 de milioane de dolari, formând o echipă de dezvoltatori care s-au concentrat pe recunoașterea facială pentru aplicațiile mobile.

Acordul a venit la doar câteva luni după ce Facebook a achiziționat Instagram, cea mai mare investiție a CEO-ului Mark Zuckerberg la acea vreme de a muta afacerea pe dispozitive mobile.

În iulie 2020, compania a fost de acord să plătească o sumă de 650 de milioane de dolari după ce a fost dată în judecată pentru colectarea și stocarea de date biometrice fără a obține mai întâi consimțământul utilizatorilor, ceea ce este interzis de Legea privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
recunoaștere facială