Firma canadiană AggregateIQ a încălcat legile referitoare la confidențialitatea datelor în activități efectuate pentru un grup pro-Brexit și campanii politice din SUA

Firma canadiană AggregateIQ a încălcat legile referitoare la confidențialitatea datelor în activități efectuate pentru un grup pro-Brexit și campanii politice din SUA
scris 27 nov 2019

Firma canadiană AggregateIQ a încălcat legile referitoare la confidențialitatea datelor în unele activități efectuate pentru un grup pro-Brexit important și pentru mai multe campanii politice din Statele Unite, potrivit unui raport al unei investigații oficiale, publicat marți, transmite Reuters.

Comisarul federal pentru confidențialitatea datelor, Daniel Therrien, împreună cu omologul său din provincia Columbia Britanică, au afirmat că AggregateIQ (AIQ) nu a luat măsuri pentru a se asigura că are autoritatea să dezvăluie informații legate de alegătorii britanici, scrie News.ro.

AIQ a fost angajată în 2016 de grupul Vote Leave, care a susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru a concepe reclame pe Facebook adresate posibililor votanți la referendum.

Aplicația Gmail pentru smartphone-uri primește suport pentru email-uri dinamice CITEȘTE ȘI Aplicația Gmail pentru smartphone-uri primește suport pentru email-uri dinamice

AIQ, înregistrată în Columbia Britanică, a folosit datele obținute online de Vote Leave, pe care le-a dezvăluit Facebook.

Comisarii pentru confidențialitatea datelor au aflat că Vote Leave nu a explicat respondenților că informațiile lor ar putea fi distribuite Facebook, iar AIQ nu a luat măsuri suficiente pentru a se asigura că are dreptul să folosească informațiile.

AIQ nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Raportul exprimă îngrijorări similare legate de lipsa consimțământului în cazul unor servicii efectuate de AIQ pentru campanii din Statele Unite ale Strategic Communication Laboratories, compania mamă a firmei de consultanță Cambridge Analytica.

În 2018, Facebook a fost supusă unor presiuni puternice după ce a anunțat că informațiile personale a până la 87 de milioane de utilizatori, majoritatea din Statele Unite, ar fi putut să fi fost puse la dispoziția Cambridge Analytica, în mod incorect.

În luna aprilie, Therrien a ajuns la concluzia că Facebook a încălcat grav legea canadiană referitoare la confidențialitatea datelor și nu și-a asumat responsabilitatea pentru protejarea informațiilor personale ale cetățenilor.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
aggregateiq
date
brexit