Firmele din tehnologia românească au atras investiții record, de peste 3 ori mai mari decât în 2016. România rămâne însă departe de alte state ca tranzacții și a ieșit din Top 10, calculat în funcție de creșterea angajaților din IT

Firmele din tehnologia românească au atras investiții record, de peste 3 ori mai mari decât în 2016. România rămâne însă departe de alte state ca tranzacții și a ieșit din Top 10, calculat în funcție de creșterea angajaților din IT
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 dec 2017

Investițiile în companiile din tehnologie din România au crescut, anul acesta, la 53 de milioane de dolari, de la 16 milioane de dolari în 2016 și 12 milioane de dolari în 2015, relevă raportul State of European Tech, realizat de Atomico, firmă de investiții în tehnologie pe piață de 11 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investițiile din tehnologie au crescut de peste 3 ori în ultimul an, în condițiile în care, în 2012-2013, investițiile în firmele din tehnologie din România însumau doar 2 milioane de dolari.

Anul acesta au fost încheiate 26 de tranzacții care au vizat companii din domeniul tehnologiei din România, în creștere de la 20 anul trecut și doar 3 în 2012.

EXCLUSIV Confirmare operațiune: Telekom preia Telemobil, Germanos și Sunlight, fuziunea devine efectivă din 1 decembrie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Confirmare operațiune: Telekom preia Telemobil, Germanos și Sunlight, fuziunea devine efectivă din 1 decembrie

Rezultat este, totuși, departe de alte state precum Marea Britanie și Franța, unde au fost înregistrate 728, respectiv 753 de tranzacții.

Potrivit Atomico, România are 105.170 de programatori profesioniști, comparativ cu circa 100.000 anul trecut. Pe de altă parte, însă, România a ieșit din Top 10 calculat în funcție de creșterea angajaților din domeniul IT, unde s-a situat anul trecut.

Startup-ul românesc UiPath este menționat în raport, având în vedere că a atras, anul acesta, cum a anunțat Profit.ro, o investiție record pentru Seria A (prima rundă de finanțare pentru un startup).

UiPath, start-up local specializat în soluții software de automatizare a proceselor repetitive din diferite industrii, a primit o finanțare de 30 milioane de dolari de la Accel Partners, care va ajuta compania să continue dezvoltarea în anii următori.

Raportul mai relevă că 90% dintre fondatorii unui start-up în domeniul tehnologiei din Europa sunt cel puțin la fel de optimiști cu privire la viitor domeniului IT la nivel european comparativ cu anul trecut. În Europa Centrală și de Est, 58% dintre reprezentații companiilor în domeniu afirmă că sunt mai optimiști cu privire la viitorul domeniului decât în urmă cu un an, iar peste 30% spun că sunt la fel de încrezători ca în urmă cu 12 luni.

EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Atac informatic pe întreaga bază de date Astra Asigurări, lichidatorul spune că atacatorii au cerut răscumpărare

"Eram optimistă în legătură cu tehnologia în Europa acum 12 luni și sunt la fel de optimistă și astăzi. Ecosistemul evoluează permanent, iar dinamica este tot mai rapidă", afirmă Luciana Lixandru, partener la Accel, firma americană de venture capital care a investit și în UiPath.

La nivel european, peste 19 miliarde de dolari au fost investiți în companii din tehnologie, un nivel record și un salt substanțial față de anul trecut, când investițiile au însumat 14,5 miliarde de dolari. Cei mai mulți bani au mers către domeniul fintech.

Totodată, Europa a dat naștere, în 2017, unor noi unicorni, numărul total al acestora pe continent ajungând la 41, cu 7 mai mulți decât anul trecut. În finanțe, termenul “unicorn” este folosit pentru a descrie un startup evaluat la cel puțin 1 miliard de dolari.

"Europa este un loc fantastic pentru a crea și a crește o companie. Uitați-vă la Spotify, Skype, TransferWise sau BlaBlaCar: sunt unicorni europeni", spune Xavier Niel, fondatorul Station F, un incubator pentru startup-uri, cu sediul la Paris.

viewscnt
Afla mai multe despre
atomico
startup
tehnologie
uipath
accel
state of european tech
investitii
tranzactii
2017