Germanul care a fondat furnizorul român de soluții VPN CyberGhost: Uitați de Silicon Valley, România este o destinație mai bună pentru startup-uri! Prietenii l-au considerat “nebun” venind în România

Germanul care a fondat furnizorul român de soluții VPN CyberGhost: Uitați de Silicon Valley, România este o destinație mai bună pentru startup-uri! Prietenii l-au considerat “nebun” venind în România

Foto: Robert Knapp. Sursa: Facebook

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 iul 2017

România este o destinație mai bună pentru cei ce vor să înființeze startup-uri decât Germania sau Silicon Valley, datorită costurilor mici și angajaților talentați, în special în domeniul IT, spune germanul Robert Knapp, cofondator al companiei românești de soluții VPN, CyberGhost.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Când Knapp a decis să își deschidă un startup în România, prietenii săi l-au considerat “nebun”, spunând că România este o țară din lumea a treia, pe care oamenii civilizați ar trebui să o evite, scrie ZDNet.

Totuși, cu 100.000 de dolari împrumutați de la investitori, Knapp a plecat din Germania, în 2011, pentru a se muta în România și a înființa CyberGhost, companie care furnizează soluții de criptare și securitate a datelor.

CyberGhost a devenit un furnizor important de soluții VPN la nivel mondial, produsele dezvoltate de compania românească fiind folosite de peste 10 milioane de utilizatori. În această primăvară, startup-ul CyberGhost a fost preluat de compania israeliană Crossrider pentru mai mult de 9 milioane de euro.

Specialiștii IT din Silicon Valley își trimit copiii la școli fără computere CITEȘTE ȘI Specialiștii IT din Silicon Valley își trimit copiii la școli fără computere

Knapp a păstrat funcția de CEO după vânzarea companiei și speră să transforme CyberGhost în liderul pieței de soluții VPN.

“Nu am fi avut success în altă parte. În Germania, am fi fost nevoiți să închidem afacerea după un an și jumătate, iar în Silicon Valley, după câteva luni”, afirmă germanul.

Knapp spune că nu avea nicio legătură cu România înainte de a înființa CyberGhost, dar a observat că multe companii din Silicon Valley aveau echipe de ingineri IT sau centre de cercetare aici, ceea ce l-a făcut să realizeze că România abundă de talente în domeniul tehnologiei.

Totodată, costurile mici, inclusiv cu salariile și chiria, precum și avantajele fiscale în domeniul IT au transformat România în destinația ideală pentru startup-ul CyberGhost.

VIDEO&FOTO Vodafone România pune în vânzare noul model Nokia 3310. Care este prețul CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Vodafone România pune în vânzare noul model Nokia 3310. Care este prețul

“Costurile în București sunt la jumătate față de Berlin, astfel că fiecare euro generat de operațiunile din România valorează cât doi euro câștigați în Germania. Poți susține o afacere mult timp, cu bani puțini”, mai spune fondatorul CyberGhost.

Knapp povestește că, în 2011, prima sa angajată a fost Oana Dima, care este acum director de operațiuni al companiei. Înainte de se întoarce temporar în Germania, Knapp i-a lăsat acesteia câteva sute de euro și sarcina de a transforma apartamentul proaspăt închiriat într-un birou.

“Orice angajat german ar fi demisionat imediat, apoi ar fi sunat la sindicat și un spital de boli psihice. Dar Dima a făcut ce trebuia făcut. Deci, prima lecție: românii rezolvă ce este de rezolvat”, spune acesta.

Opinia sa despre români este că sunt autodidacți, motivați, se adaptează repede, iar “orice tânăr român vorbește 1.000 de limbi străine și poate învăța una nouă în 2 zile”.

“România este singura țară unde protestele pentru răsturnarea guvernului și susținerea luptei împotriva corupției au avut loc de la 19:00 la 23:00, timp de mai multe zile, pentru că oamenii mergeau la muncă ziua următoare”, remarcă Knapp.

Deși apreciază România foarte mult, Knapp afirmă că este nevoie de schimbări în sistemul de sănătate și educație, alături și de îmbunătățirea infrastructurii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rober knapp
startup
start-up
sillicon valley
vpn
germania