Google a întrerupt dezvoltarea motorului de căutare pentru China

Google a întrerupt dezvoltarea motorului de căutare pentru China
scris 18 dec 2018

Google a încetat, cel puțin temporar, să lucreze la un motor de căutare pentru China, care să cenzureze rezultatele conform cerințelor guvernamentale.

În urma unei confruntări interne, între echipa care se ocupă de Dragonfly, numele de cod al proiectului sub are este dezvoltat motorul de căutare pentru China și grupul care se ocupă de respectarea principiilor de intimitate stabilite în interiorul companie, cei din urmă se pare că au avut câștig de cauză, iar Google a renunțat la unul din proiectele care stăteau la baza Dragonfly.

Echipa de dezvoltare a motorului de căutare pentru China ar fi ținut secret un subproiect prin intermediul căruia colecta pe ascuns date despre utilizatorii chinezi.

Google opera în secret în China un portal care includea și o funcție de căutare. Site-ul 265.com, care reușise să atragă un număr semnificativ de utilizatori, trimitea termenii căutărilor către Baidu, cel mai important motor de căutare de China.

Google va investi 1 miliard de dolari într-un sediu nou CITEȘTE ȘI Google va investi 1 miliard de dolari într-un sediu nou

Scopul pentru care exista 265.com era ca echipa care se ocupă de Dragonfly să afle cât mai multe despre intereselor utilizatorilor chinezi în materie de căutări online.

Site-ul și modul în care funcționa acesta au fost ținute secrete în interiorul Google, iar grupul intern pentru respectarea principiilor de intimitate a aflat despre el din presă, împreună cu toți ceilalți angajați ai companiei - care au și protestat public ulterior împotriva acestei practici.

Conform publicației americane The Intercept, cele două părți s-au confruntat în interiorul Google, iar rezultatul a fost închiderea site-ului 265.com și încetarea colectării datelor pe această cale.

Fără date relevante despre utilizatorii chinezi, dezvoltarea proiectului Dragonfly - motorul de căutare pentru China - a fost întreruptă până la găsirea altei soluții.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
china