GRAFIC România rămâne și în acest an ultima din UE la digitalizare

GRAFIC România rămâne și în acest an ultima din UE la digitalizare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 iul 2022

România se clasează și în acest an pe ultimul loc în Uniunea Europeană după nivelul de integrare a tehnologiilor digitale în economia națională, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este al doilea an consecutiv când România ocupă ultima poziție în Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), care urmărește progresele înregistrate în domeniul digital în statele membre ale UE. 

România a obținut un scor de 30,6 puncte la ediția din acest an a indicelui, în coborâre de la 32,9 puncte la ediția din anul trecut.

Grupul Orange Romania a raportat pentru primele șase luni ale acestui an venituri în scădere cu aproape 4% CITEȘTE ȘI Grupul Orange Romania a raportat pentru primele șase luni ale acestui an venituri în scădere cu aproape 4%

În istoria de 8 ani a indicelui elaborat de Comisia Europeană, România s-a clasat pe un loc mai bun doar în 2019 și 2020, când a ocupat penultima și, respectiv, antepenultima poziție în ierarhia UE.

“Țara a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu media UE, dar își menține locurile fruntașe în ceea ce privește proporția femeilor specialiste în domeniul TIC (tehnologiei informației și a comunicațiilor) din forța de muncă (locul 2) și în ceea ce privește numărul absolvenților în domeniul TIC (locul 4)”, potrivit raportului din acest an.

România are rezultate “relativ bune” în ceea ce privește conectivitatea, aceasta reprezentând dimensiunea pentru care obține cel mai bun punctaj. Proporția utilizării serviciilor de acoperire de bandă largă fixă de cel puțin 100 Mbps (57%) și prin rețelele fixe de foarte mare capacitate (87%) depășește media UE.

GRAFIC România rămâne și în acest an ultima din UE la digitalizare

“Acest lucru este, de asemenea, important având în vedere obiectivul deceniului digital de acoperire în proporție de 100% a tuturor gospodăriilor prin rețelele de gigabiți până în 2030. Cu toate acestea, performanțele țării în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale și a serviciilor publice digitale sunt slabe în comparație cu cele ale celorlalte state membre ale UE”, se arată în documentul menționat.

Comisia consideră că nivelul scăzut de digitalizare și progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunitățile oferite de tehnologiile digitale.

“Această situație este agravată și mai mult de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi”.

Executivul UE notează că Planul de redresare și reziliență al României include un sprijin pentru investiții în digitalizare de aproape 6 miliarde de euro și vizează “măsuri extrem de semnificative pentru integrarea deplină a digitalizării în toate dimensiunile DESI”, și anume competențele digitale, conectivitatea, sprijinul acordat întreprinderilor și serviciile publice digitale.

În timp ce majoritatea acestor măsuri sunt gestionate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, alte ministere și entități publice sunt responsabile de punerea în aplicare a măsurilor din domeniul digital conexe.

“O structură de guvernanță flexibilă, care să evite fragmentarea și să asigure o punere în aplicare coerentă și eficace, ar sprijini într-un mod considerabil eforturile de digitalizare depuse în temeiul planului național de redresare și reziliență”, mai arată Comisia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
desi 2022
tehnologii digitale
integrare
clasament ue
comisia europeana
digitalizare