Guvernul SUA și Intel colaborează la proiectarea celui mai rapid computer din țară

Guvernul SUA și Intel colaborează la proiectarea celui mai rapid computer din țară
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2019

Un grup condus de guvernul Statelor Unite colaborează cu producătorul de cipuri Intel și compania Cray pentru dezvoltarea și construirea celui mai rapid coputer din lume, până în 2021, pentru efectuarea de cercetări legate de armele nucleare și alte domenii, au declarat luni oficiali citați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Departamentul pentru Energie și Argonne National Laboratory, de lângă Chicago, au anunțat că lucrează la un supercomputer numit Aurora, împreună cu Intel, cel mai mare furnizor de cipuri destinate centrelor de date, și Cray, companie specializată în echipamente ultrarapide, scrie News.ro.

Contractul pentru acest proiect, în valoare de 500 de milioane de dolari, cere companiilor să creeze un computer cu așa-numite performanțe exaflop, respectiv capabil să efectueze un cvintilion (1018) de calcule pe secundă.

ULTIMA ORĂ Cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber și Taxify vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cu acordul Guvernului, Senatul a aprobat legea pentru serviciile de ridesharing: Platforme ca Uber și Taxify vor trebui înregistrate fiscal în România și vor raporta cursele autorităților. Va fi impusă taxă anuală

Dacă proiectul va avea succes, Aurora ar reprezenta un progres major față de computerele actuale, cu performanțe pentaflop, capabile să efectueze un cvadrilion (1015) de calcule pe secundă.

Proiectul scoate în evidență concurența în care se află Statele Unite, China, Uniunea Europeană și Japonia, care toate au anunțat planuri de a construi supercomputere capabile de performanțe exaflop.

Una dintre funcțiile principale ale Aurora ar fi simularea exploziilor nucleare, un pilon al dezvoltării armelor, de la interzicerea testelor reale.

Aurora va avea capacități de inteligență artificială pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea unor materiale mai bune pentru baterii și ajutarea Administrației Veteranilor să prevină sinuciderile, a declarat Rick Stevens, director asociat de laborator pentru Argonnem care supraveghează proectul computerului exascale, la un briefing de presă.

Proiectul este un câștig pentru Intel, care va furniza cipuri Xeon CPU și cipuri de memorie Optane pentru Aurora.

Cel mai puternic computer din lume, supercomputerul Summit aflat la Oak Ridge National Laboratory în Tennessee, conține cipuri IBM și Nvidia.

Sursa cipurilor pentru supercomputere a devenit un factor în tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China. Al treilea cel mai puternic computer din lume, Sunway TaihuLight din China, are cipuri dezvoltate în China.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
guvern sua
computer