Huawei, exclusă din inima UE, după ce Nokia a câștigat contracte pentru rețele 5G în Belgia

Huawei, exclusă din inima UE, după ce Nokia a câștigat contracte pentru rețele 5G în Belgia
scris 10 oct 2020

Companiile Orange și Proximus au selectat Nokia pentru construcția de rețele 5G în Belgia, renunțând la Huawei pe fondul presiunilor americane de a exclude echipamentele de telecomunicații ale companiei chineze, relatează Reuters.

Măsurile sunt printre primele luate de operatori comerciali din Europa de a exclude Huawei din rețele de generație viitoare și survin după luni de presiuni diplomatice din partea Washingtonului, care acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, scrie News.ro.

Microsoft încorporează un comparator de prețuri în browser-ul său CITEȘTE ȘI Microsoft încorporează un comparator de prețuri în browser-ul său

Capitala belgiană Bruxelles este locul unde se află sediul NATO și Executivul și Parlamentul Uniunii Europene, fiind un motiv de îngrijorare specială pentru agențiile de informații americane.

”Belgia depindea în proporție de 100% de furnizorii chinezi de rețele de telecomunicații, iar cei care lucrează la NATO și UE efectuau apelurile telefonice prin intermediul acestor rețele”, a declarat John Strand, consultant independent danez în domeniul telecomunicațiilor.

Acesta a mai spus că ”operatorii dau un semnal că este important să ai accces la rețele sigure”.

Statele Unite au salutat deciziile luate de operatorii Orange Belgium și Proximus, care au un acord de folosire în comun a rețelei.

”Este cel mai recent exemplu al evaporării acordurilor Huawei și o nouă confirmare a tendinței mondiale spre furnizori de încredere”, a declarat Keith Krach, subsecretar al Departamentului de Stat pentru creștere economică, energie și mediu.

Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume, neagă cu tărie acuzațiile americane și a criticat puternic apelurile SUA de blocare a accesului său la rețelele 5G.

Cu toate acestea, compania chineză a anunțat vineri că acceptă deciziile luate de Orange Belgium și Proximus.

Companiile nu au dezvăluit valoarea contractelor. Acțiunile Nokia au urcat vineri cu circa 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g
belgia