Inteligența artificială poate „citi” problemele cardiace în ochii pacienților

Inteligența artificială poate „citi” problemele cardiace în ochii pacienților
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 20 feb 2018

Google anunță dezvoltarea unui algoritm de inteligență artificială care poate depista problemele cardiace prin scanarea ochiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Subsidiara de tehnologie medicală Verily a celor de la Google a descoperit o noua cale prin care problemele cardiace pot fi depistate din timp, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Prin compararea rezultatului unei scanări a fundului de ochi cu o vastă bază de date, AI-ul poate depista pacienții care prezintă risc sau au suferit deja accidente cardiace.

Tot ce se cunoaște pe căi neoficiale despre Galaxy S9 cu 5 zile înainte de lansare. De la camera foto la preț CITEȘTE ȘI Tot ce se cunoaște pe căi neoficiale despre Galaxy S9 cu 5 zile înainte de lansare. De la camera foto la preț

Deși poate suna bizar, tehnica se bazează pe ample cercetări în domeniu. Prin scanarea fundului de ochi, care este populat de numeroase vase sânge, se poate crea o imagine de ansamblu a stări generale de sănătate.

Analiza microscopică a fundului de ochi poate scoate la iveală, printre altele, date precum presiunea sângelui, vârsta ori dacă pacientul este fumător. Aceste date puse în context pot crea o imagine a sănătății cardiace.

AI-ul celor de la Verily analizează informațiile oferite de scanările oculare și poate stabili nivelul de risc al unui eveniment cardiac. Ca și în alte situații în care este implicată învățarea mecanică, compararea cu soluțiile anterioare joacă un rol important în succesul acestei metode.

VIDEO O companie germană care construiește o “mașină zburătoare” ce poate dezvolta viteze de peste 300 km/h a fost declarată Startup-ul Anului CITEȘTE ȘI VIDEO O companie germană care construiește o “mașină zburătoare” ce poate dezvolta viteze de peste 300 km/h a fost declarată Startup-ul Anului

Oamenii de știință au „hrănit” AI-ul cu analizele medicale, inclusiv scanări oculare, a peste 300.000 de pacienți. O rețea neuronală a căutat tipare și deosebiri în informațiile primite și a asociat semne recunoscute în analizele fundului de ochi cu indicii cardiovasculari.

Nivelul de acuratețe al AI-ului în acest caz este în prezent de 70%, puțin sub media de 72% a metodei clasice care realizează un scor bazat pe mai mulți indici. Însă, folosirea AI-ului este mai rapidă pentru că nu mai sunt necesare recoltarea și analizarea sângelui.

Anunțul vine la doar două săptămâni după ce 34 de cercetători care activează pentru Google și diverse centre universitare din Statele Unite au semnat o lucrare care pretinde că rezultatul tratamentelor medicale poate fi prevăzut cu ajutorul statisticilor și a inteligenței artificiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
ai
inteligenta artificiala
medicina