Internetul împlinește astăzi 46 de ani

Internetul împlinește astăzi 46 de ani
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 oct 2015

Internetul a devenit atât de important în viețile noastre încât pare greu de crezut că, în urmă cu mai puțin de jumătate de secol, cercetătorii sărbătoreau transmiterea primului cuvânt cu ajutorului unei rețele de calculatoare. Totuși, acum 46 de ani a luat naștere ARPANET, părintele internetului de astăzi, punând bazele rețelei care conectează, în prezent, peste 3 miliarde de utilizatori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ARPANET a fost o rețea bazată pe comutarea de pachete (packet switching), fiind și prima rețea care a utilizat TCP/IP (Protocol de control al transmisiei/Protocol Internet), propus în 1973. Ambele concepte reprezintă pietre de temelie ale internetului din ziua de astăzi.

Primul mesaj trimis prin ARPANET a fost "lo"

Internetul a început cu o scânteie, nu cu o explozie, iar momentul când aceasta a avut loc nu poate fi limitat la o singură zi. Totuși, pe 29 octombrie a luat naștere ARPANET, care a schimbat domeniul comunicațiilor în totalitate, scria site-ul npr.com în 2009.

Astfel, pe 29 octombrie 1969, Charley Kline a utilizat pentru prima dată rețeaua ARPANET, pentru a trimite un mesaj de la un calculator din universitatea UCLA, pentru care lucra, către un calculator de la Stanford Research Institute. Deși a încercat să transmită cuvântul "login", sistemul nu a reușit să expedieze decât primele două litere, astfel că primul cuvânt trimis cu ajutorul rețelei a fost "lo".

"Dacă stai să te gândești, <lo>  însemnă <hello>, iar un mesaj mai succint, mai puternic și mai profetic nu am fi putut dori", a spus Kline, citat de pbs.org.

Problemele întâmpinate au fost rezolvate în următoarea oră și cuvântul "login" a fost, până la urmă, trimis în acea zi.

"Aveam doar 21 de ani și eram un informatician care se ocupa de programare la orice oră din zi și din noapte", povestea Kline în urmă cu câțiva ani.

De la două calculatoare, la o rețea mare cât lumea

Internetul de astăzi, urmașul ARPANET, repezintă o rețea mondială unitară de computere, interconectate conform protocolului TCP/IP.

Răspândirea internetului a fost sprijinită de apariția World Wide Web. Propus inițial în 1989, World Wide Web, sau simplu web, a fost conceput de Tim Berners-Lee ca un sistem de informații de tip hypertext legate între ele, ce pot fi accesate pe Internet. Prima pagină și primul browser de web au fost lansate în noiembrie 1990.

Începând cu luna august a anului următor, web-ul a devenit un serviciu public de Internet, iar browsere precum Mosaic și Netscape Navigator (al cărui cod sursă a fost utilizat la crearea Mozilla Firefox) au ajutat la popularizarea acestuia.

Numărul de utilizatori de servicii de Internet la nivel mondial a crescut de la 14,2 milioane, în 1993, la mai mult de 3,15 miliarde în prezent, echivalentul a peste 40% din populația globală.

În ceea ce privește numărul total de pagini web, inclusiv domeniile rezervate, acesta a depășit pentru prima dată pragul de 1 miliard în septembrie anul trecut, potrivit site-ului Internet Live Stats.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
arpanet
calculatoare
web
www
tehnologie
retea