Internetul modern împlinește 30 de ani

Internetul modern împlinește 30 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2019

World Wide Web (www), internetul modern, împlinește marți 30 de ani. Fizicianul britanic Tim Berners-Lee a fost cel care a propus, pe 12 martie 1989, un sistem descentralizat al managementului informației.

Urmărește-ne și pe Google News

Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web în timp ce lucra la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare; Geneva). Decizia lui din 12 martie a dus la nașterea www, folosit astăzi de miliarde de oameni, scrie News.ro

Propunerea lui presupunea existența unui sistem de link-uri hypertext, posibilitatea de a face click pe cuvinte cheie dintr-o pagină și de a fi dus direct la pagina dedicată, astfel, conectând mai multe pagini.

VIDEO Taxiul aerian de la Airbus, în teste într-un oraș din Germania CITEȘTE ȘI VIDEO Taxiul aerian de la Airbus, în teste într-un oraș din Germania

Rețeaua a fost inițial concepută și dezvoltată pentru a asigura nevoia de partajare automatizată de informații între savanții de la universitățile și institutele de cercetare.

Apoi, acea rețea a fost deschisă către publicul larg pe 23 august 1991.

Arpanet a prefigurat internetul. Creată în Statele Unite, prima rețea care a conectat calculatoare la distanță a fost realizată în 1969. În acea epocă, numeroase investiții erau făcute de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, pentru a contracara acțiunile marelui inamic - fosta U.R.S.S. Obiectivul acestui proiect era dezvoltarea unei rețele electronice, care permite mai multor centre de cercetare americane să comunice cu reprezentanții armatei Statelor Unite. Astfel s-a născut sistemul care a prefigurat baza transferului de date pe internet.

Arpanet a fost creat de informaticianul american Robert Taylor.

Într-o scrisoare publicată luni, Berners-Lee a semnalat oportunitățile create de web, care permite grupurilor marginalizate să aibă o voce și face viața cotidiană mai simplă. Însă el a avertizat că „de asemenea, a creat oportunități pentru escroci, a dat o voce celor care propagă ură și face ca tot felul de infracțiuni să fie mai ușor de comis”.

viewscnt
Afla mai multe despre
world wide web
internet
tim berners-lee