Licitația 5G va avea loc după ce se vor elibera frecvențele, evitarea interferențelor depinzând de negocierile în curs cu Moldova și Ucraina. La Poștă continuă capitalizarea

Licitația 5G va avea loc după ce se vor elibera frecvențele, evitarea interferențelor depinzând de negocierile în curs cu Moldova și Ucraina. La Poștă continuă capitalizarea
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 ian 2018

Licitația pentru standardul de comunicații din generația a cincea (5G) va avea loc după ce spectrul de frecvențe va fi eliberat, a declarat luni Bogdan Cojocaru, propus la conducerea Ministerului Comunicațiilor, la audierile din Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Nu pot să avansez un termen precis cu privire la demararea licitației 5G. Din câte am înțeles de la viitorii colaboratori, procesul de licitație va fi gestionat de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Va putea fi avansat un termen după ce spectrul de frecvențe pentru 5G va fi eliberat”, a spus Cojocaru.

Tehnologia 5G va funcționa pe spectrul de frecvențe de 700 MHz, potrivit datelor ANCOM. La nivel național, aceste spectru este liber, dar în țările vecine - Bulgaria, Serbia și Ungaria - frecvența este utilizată pentru transmiterea digitală a programelor TV. Aceste state vor întrerupe, din 2019, transmiterea progrmelor TV pe această frecvență.

În schimb, Ucraina și Republica Moldova utilizează aceste frecvențe și, pentru că nu sunt state membre UE, nu au obligația să întrerupă transmisia programelor TV. România se află în negocieri cu aceste state pentru găsirea unor soluții pentru a evita eventualele interferențe la graniță.

Potrivit programului de guvernare 2018 - 2020, Executivul condus de Vasilica Viorica Dăncilă are ca obiectiv, printre altele, vânzarea licențelor 5G până la finele acestui an.

Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei CITEȘTE ȘI Poșta caută la bănci 40 milioane lei. Anterior, Eximbank a creditat operatorul cu 30 milioane lei

Întrebat despre situația de la Poșta Română, ministrul desemnat al Comunicaților a spus că va urmări continuarea procesului de capitalizare a operatorului.

“Am găsit la minister o echipă bună și sunt bucuros. Voi continua la Poștă cu ce a început predecesorul meu, respectiv continuarea procesului de capitalizare cu suma de 170 milioane de lei, bani care sunt foarte necesari companiei”, a afirmat Cojocaru.

El a mai spus că așteaptă idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului IT&C, care a ajuns la 8% din PIB, potrivit datelor prezentate în cadrul audierilor.

“Ușa biroului ministerial este deschisă oricui pentru prezentarea ideilor și propunerilor de dezvoltare a sectorului. Biroul meu va fi un incubator de idei IT”, a spus ministrul desemnat al Comunicațiilor, absolvent al Facultății de Informatică din Iași, promoția 2006.

viewscnt
Afla mai multe despre
cojocaru
ancom
posta
licitatie
5g
capitalizare
spectru
frecvente
comunicatii