Marea Britanie declanșează o investigație aprofundată referitoare la preluarea de 40 de miliarde de dolari a producătorului de cipuri ARM de către Nvidia

Marea Britanie declanșează o investigație aprofundată referitoare la preluarea de 40 de miliarde de dolari a producătorului de cipuri ARM de către Nvidia
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2021

Preluarea preconizată de Nvidia a producătorului britanic de cipuri ARM, pentru 40 de miliarde de dolari, a întâmpinat o piedică majoră, autoritatea de reglementare din Marea Britanie solicitând o investigație aprofundată pentru că ar putea afecta concurența și slăbi producătorii rivali, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Încheiat în septembrie anul trecut, acordul de preluare a ARM, cea mai importantă companie britanică de tehnologie, de către cel  mai mare producător de grafică și de cipuri pentru inteligență artificială din lume a fost criticat de de politicieni, companii concurente și clienți, scrie News.ro.

BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020 CITEȘTE ȘI BAT a contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 700 de milioane de lei mai mult în primele șase luni ale anului 2021 față de același interval din 2020

În Marea Britanie, acordul a dobândit o încărcătură politică, criticii argumentând că o creștere a naționalismului politic și conștientizarea mai mare a necesității de a deține infrastructură de importanșp majoră înseamnă că ARM, deținută de compania japoneză SoftBank din 2016, nu ar trebui vândută din nou.

Vineri, autoritatea pentru concurență a amplificat presiunea, afirmînd că entitatea rezultată în urma fuziunii ar putea duce la reducerea concurenței la nivel mondial și în sectoare precum centre de date, internetul lucrurilor, industria auto și cea a jocurilor.

Pentru a aproba un acord cu implicații mari, autoeritatea de reglementare ar cere în mod normal vânzarea unei părți din noua compania care ar afecta concurența. Dar îngrijorările din jurul ARM și Nvidia sunt legate de întreaga afacere.

Acordul provoacă îngrijorare și pentru că pune în pericol inovația din industrii care formează coloana vertebrală a economiilor moderne.

”Suntem îngrijorați de faptul că dacă Nvidia ar controla ARM ar putea crea probleme reale pentru rivalii Nvidia prin limitarea accesului acestora la tehnologiile cheie și, în cele din urmă, ar limita inovația pe o serie de piețe importante și în creștere”, a declarat Andrea Coscelli, șeful Autorității pentru concurență și piețe.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

ARM este un jucător major pe piața globală a semiconductorilor globali, un sector fundamental pentru tehnologii de la inteligența artificială și calculul cuantic la rețelele de telecomunicații 5G.

Proiectele sale alimentează aproape orice smartphone și milioane de alte dispozitive.

Semiconductorii stau, de asemenea, la baza infrastructurii critice din Marea Britanie, iar guvernul a declarat că fac parte din domeniul tehnologiei legate de apărare și probleme de securitate națională.

Acordul a stârnit, de asemenea, furie în industria semiconductoarelor, unde ARM a fost mult timp un jucător neutru care acordă licențe pentru proprietate intelectuală cheie clienților care, altfel, sunt rivali intensi, inclusiv Qualcomm, Samsung Electronics și Apple.

Teama în rândul producătorilor de cipuri este că Nvidia va avea un acces timpuriu la inovațiile ARM, mai degrabă decât să le distribuie întregii industrii pe o bază egală.

În timp ce Nvidia a oferit soluții pentru a diminua impactul, autoritatea de reglementare din Marea Britanie nu a crezut că acestea vor atenua preocupările sale.

Nvidia, care spera să încheie acordul până în martie anul viitor, a declarat miercuri că va dura mai mult timp decât anticipa pentru a obține aprobările necesare și unii analiști din SUA consideră că preluarea va fi blocată.

Termenul limită pentru acord este septembrie anul viitor. Nvidia a declarat, vineri, că acordul rămâne benefic pentru industrie, iar CEO-ul ARM a declarat că fuziunea propusă va sprijini mai bine crearea de locuri de muncă și îi va permite să investească în tehnologiile viitorului, decât dacă ar deveni o companie publică independentă.

Acordul de vânzare a ARM de anul trecut a avut loc când SoftBank a vândut o serie de alte active pentru a-și reduce datoriile.

Guvernul britanic va lua în considerare concluziile și va oferi un răspuns mai complet la o dată ulterioară, care va include, de asemenea, gândirea sa asupra oricărui impact asupra securității naționale.

O investigație completă aprofundată durează aproximativ șase luni. Guvernul Marii Britanii ar putea apoi să blocheze preluarea, să o aprobe sau să îi permită să treacă cu anumite întreprinderi.

Marea Britanie a înregistrat un număr record de oferte de preluare în acest an, cu capital privat și firme cotate la bursă, de la supermarketuri până la grupuri farmaceutice și chiar producătorul său de torpile și senzori submarini.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
nvidia
arm