Microsoft ar putea să renunțe la procesoarele Arm făcute de Qualcomm

Microsoft ar putea să renunțe la procesoarele Arm făcute de Qualcomm
scris 23 nov 2021

Expirarea înțelegerii cu caracter exclusiv dintre Microsoft și Qualcomm privind sistemele cu procesoare Arm ar putea duce la înlocuirea acestora cu cipuri dezvoltate intern de Microsoft sau chiar de rivalul Apple.

Microsoft are o înțelegere cu Qualcomm, prin care acesta din urmă a fost stabilit ca unic furnizor de procesoare pentru sistemele cu Windows bazate pe arhitectura Arm. Însă, conform surselor citate de XDA-Developers, înțelegerea este pe punctul de a expira.

Asta deschide drumul unui deal cu o altă companie sau chiar mai multe, ale căror cipuri să fie folosite pe sistemele bazate pe Arm. Există o lungă listă de posibili înlocuitori, însă, în funcție de clauzele financiare, nu este exclus ca Microsoft să aleagă a merge mai departe cu Qualcomm, chiar dacă ar exista variante mai performante.

Samsung va investi 17 miliarde dolari pentru construcția unei fabrici de procesoare în Texas CITEȘTE ȘI Samsung va investi 17 miliarde dolari pentru construcția unei fabrici de procesoare în Texas

În primul rând, se face legătura cu rivalul Qualcomm de pe piața smartphone-urilor, MediaTek. Acesta din urmă nu doar ca a făcut avansuri considerabile în ultimii ani, însă, în urmă cu doar câteva zile, oficialii companiei au anunțat că au în plan construirea de PC-uri cu Windows bazate pe Arm.

Așa ceva nu s-ar putea realiza fără o înțelegere cu Microsoft, care, la rândul ei, nu ar putea să o oficializeze înainte ca acordul actual cu Qualcomm să expire.

Bineînțeles, Microsoft ar putea să folosească și cipuri proprii, care se află deja în plin proces de design. Însă, se pare că Microsoft vizează cu acestea doar serverele cu Azure.

Alte variante sunt Samsung și Apple. Microsoft colaborează deja cu Samsung în mai multe privințe, iar un nou acord între cele două companii nu ar fi o mare surpriză. Parțial, surpriză ar fi un acord cu Apple, companie care a reușit, din prima încercare, să dezvolte cipuri superioare, atât ca nivel de performanță, cât și ca eficiență energetică, cel puțin în comparație cu Intel.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
qualcomm
mediatek
samsung
apple
windows