Ministrul Comunicațiilor: În contextul amenințărilor teroriste, devine vitală creșterea securității cibernetice

Ministrul Comunicațiilor: În contextul amenințărilor teroriste, devine vitală creșterea securității cibernetice

Foto: captură YouTube

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2016

Creșterea amenințărilor teroriste la nivel european a transformat problema securității cibernetice într-una vitală pentru NATO și aliații săi, iar România trebuie să dezvolte o structură care să împartă riscurile între sectorul privat și cel de stat, a declarat vineri ministrul Comunicațiilor, Delia Popescu, în cadrul unei conferințe dedicate digitalizării, la care a participat și comisarul european Gunther Oettinger, care a subliniat că războiul viitorului este unul informatic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Europa a fost afectată, în ultimii ani, de o serie de atentate teroriste care au creat un climat social tensionat și au impus noi reguli în ceea ce privește securitatea. În acest context, în care și numărul atacurilor informatice a crescut, securitatea cibernetică a devenit o problemă vitală, consideră ministrul Comunicațiilor, conform News.ro.

”NATO și aliații săi se bazează pe dezvoltarea securității cibernetice, în contextul creșterii amenințării teroriste. Pentru România este esențială dezvoltarea unei structuri care să partajeze riscurile între sectorul public și privat”, a declarat Delia Popescu

Și comisarul european a subliniat importanta securității cibernetice. ”Războaiele viitorului nu se vor purta cu tancuri, ci cu rețele informatice. De aceea, dezvoltarea infrastructurii și a securității cibernetice sunt esențiale”, a declarat Gunther Oettinger, în cadrul aceleiași conferințe.

Fostul ministrul al Comunicațiilor, Marius Bostan, demis în luna iulie, a subliniat importanța parteneriatelor public-private în procesul de dezvoltare a infrastructurii informatice, care să permită instalarea internetului în bandă largă în zonele defavorizate, dar și creșterea securității cibernetice.

Facebook va începe să folosească date ale utilizatorilor WhatsApp pentru o publicitate mai relevantă CITEȘTE ȘI Facebook va începe să folosească date ale utilizatorilor WhatsApp pentru o publicitate mai relevantă

Popescu, instalată în funcție în această lună, consideră că creșterea accesului la internetul în bandă largă este esențial în procesul de digitalizare al României, în creșterea nivelului de trai și în creșterea dezvoltării economice.

România a depășit cu mult media Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește extinderea liniilor fixe de internet de mare viteză, care reprezintă peste 50% din total, față de o medie de 11% la nivelul blocului comunitar, potrivit unui comunicat publicat recent de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Numărul conexiunilor prin care se poate accesa internetul în bandă largă, la puncte fixe și mobile, era de circa 19 milioane la finalul anului trecut, în creștere cu 18% față de sfârșitul anului 2014. Dintre acestea, 14,7 milioane de conexiuni erau mobile, iar 4,3 milioane la puncte fixe.

La sfârșitul lui 2014, existau 12,1 milioane de conexiuni mobile și 4 milioane de conexiuni la puncte fixe. Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobilă practic s-a dublat în 2015 față de 2014, de la 0,26 GB în 2014 la 0,48 GB în 2015

viewscnt
Afla mai multe despre
delia popescu
ministerul comunicatiilor
gunther oettinger