Netflix consumă 15% din lățimea globală de bandă, atingând și 40%. Se putea "și mai rău"

Netflix consumă 15% din lățimea globală de bandă, atingând și 40%. Se putea "și mai rău"
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 5 oct 2018

Conform unui raport publicat recent, serviciul american de streaming Netflix este responsabil de 15% din totalul traficului de download la nivel global.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Raportul Global Internet Phenomena, realizat de Sandvine, arată încă o dată cât de mult se pune accentul pe video, un trend care va continua să crească în viitor. La ora aceasta, 58% din totalul traficului de internet la nivel global este reprezentat de video, indiferent că vorbim de serviciile de streaming, rețele sociale sau alte forme.

Netflix este cel mai mare consumator de bandă de download. Nu doar că realizează în medie 15% din trafic, însă în unele regiuni și la anumite ore serviciul american ajunge și la 40% din download-ul global.

VIDEO Yahoo! revine pe nișa aplicațiilor de chat cu Together CITEȘTE ȘI VIDEO Yahoo! revine pe nișa aplicațiilor de chat cu Together

Cu toate astea, se putea "și mai rău". Cei de la Sandvine laudă tehnologia de compresie folosită de Netflix, spunând că fără aceasta consumul de bandă făcut de Netflix ar putea fi și de trei ori mai mare.

Compresia video este foarte importantă pentru Netflix și pentru serviciile de streaming în general. O compresie mare a traficului, care totuși să nu compromită prea mult calitatea video, face ca serviciile de streaming să ajungă și la utilizatorii din regiunile unde conexiunea la internet reprezintă o problemă.

Pe de altă parte, utilizatorii pretențioși din zonele cu conexiuni rapide s-ar putea plânge că 15,6 Mbps pentru un film în format UHD este cam puțin.

Apple și Amazon dezmint că s-ar număra printre victimele unui atac cibernetic pus la cale de spioni chinezi CITEȘTE ȘI Apple și Amazon dezmint că s-ar număra printre victimele unui atac cibernetic pus la cale de spioni chinezi

YouTube este al doilea mare consumator de trafic, acontând 11,4% din traficul global, dar fiind depășit în Statele Unite de Amazon Prime.

În ceea ce privește upload-ul, cel mai mare trafic este realizat de protocolul BitTorrent, care atinge 22% din upload-ul la nivel mondial.

Interesant este că, după ce lansarea la nivel global a unor servicii de streaming precum Netflix și Amazon Prime contribuise la scăderea piratării prin BitTorrent, protocolul peer-to-peer vede acum o revenire.

Traficul făcut de BitTorrent crește din nou din cauza fragmentării conținutului video oferit de serviciile de streaming. Faptul că există multe titluri exclusive care nu pot fi văzute decât prin abonarea la serviciile care le-au creat, face ca utilizatorii să apeleze, din nou, la torrente.

viewscnt
Afla mai multe despre
netflix
video
youtube
bittorrent